Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Projekt “Svijet graševine” prezentira kulturnu baštinu županije

Jedinstvena vinska destinacija i turistički brend županije

1/3
Projekt je vrijedan gotovo 66 milijuna kuna, sa 85 posto sredstava sufinanciran je iz europskih fondova, dok je udio vlastitih sredstava 15 post

Požeško-slavonska županija nadaleko je poznata po svojim kvalitetnim vinima, koja se proizvode u kutjevačkom, pleterničkom i pakračkom vinogorju. Turistička ponuda ove županije uskoro će biti dodatno obogaćena zahvaljujući jedinstvenom projektu koji u svrhu brendiranja koristi upravo vinski identitet te kulturnu baštinu.

Riječ je o projektu “Svijet graševine”, koji obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici te aktivnost brendiranja. Nositelj projekta je Grad Pakrac, a na brendiranju će raditi Požeško–slavonska županija.

Foto: TZ-PAKRAC.HR

Veza baštinika bećarca

Muzej bećarca stvorit će povezanost lokalne zajednice i svih baštinika bećarca u Hrvatskoj i izvan nje te doprinijeti razumijevanju i poštivanju svih lokalnih zajednica koje njeguju i čuvaju nematerijalnu baštinu, a time i doprinijeti razvoju kulturne baštine i gospodarstva u županiji.

– Bećarac se nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine i ne vežemo ga samo za naše prostore, a stoga je i vrlo interesantan. Muzej bećarca nalazit će se u samom srcu Pleternice – na Trgu bećarca. U sklopu muzeja bit će i suvenirnica koja će nuditi tradicionalne proizvode kojima se prezentira lokalna kulturna baština. Radovi bi trebali završiti tijekom ljeta – rekla je županica Antonija Jozić.

Druga vizura projekta Spahijski je podrum u Pakracu, koji je povijesno pripadao majuru pakračkog zemljoposjeda. Zanimljivo je da je Spahijski podrum jedina poznata gospodarska građevina na ovim prostorima koja je sagrađena već početkom 18. stoljeća. Objekt predstavlja lokalnu kulturnu baštinu, a povezuje prošlost i budućnost.

Promoviraju jedan drugog

– Svaka od ovih destinacija u Pakracu i Pleternici može živjeti za sebe, međutim na ovaj način smo ih objedinili kako bi jedan drugoga promovirali te kako bi stvorili zajednički turistički brend, odnosno turističko-vinsku destinaciju Požeško-slavonske županije. Nadam se da ćemo kroz određeno vrijeme imati i druge destinacije koje ćemo uključiti u “Svijet graševine” – istaknula je županica Jozić.

Projekt “Svijet graševine” vrijedan je gotovo 66 milijuna kuna. S 85 posto sredstava sufinanciran je iz europskih fondova, dok je udio vlastitih sredstava 15 posto.