Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska 1342 pregleda
Natjecanje u Brodsko-posavskoj županiji

'Dok je drugima oranje posao, meni je to užitak i zabava'

Županijsko natjecanje u oranju, Brodsko-posavska županija
1/6
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Cilj je bio što kvalitetnije preorati parcelu i pri tom sakupiti što manje kaznenih bodova

Sedamnaest natjecatelja iz cijele Brodsko-posavske županije okupilo se na 14. županijskom natjecanju orača u Gundincima. U kategoriji oranja plugom premetnjakom natjecalo se pet orača, a pobijedio je Dražen Lozić iz Gundinaca. Preostali su odmjerili znanje i vještinu s plugovima ravnjacima, a najuspješniji je bio Stjepan Vučković iz Prnjavora. Stjepan je već u nekoliko navrata pobjeđivao na županijskim natjecanjima orača, a uspješan je bio i na državnim smotrama. Za traktor je prvi put sjeo kada mu je bilo jedanaest godina.

– Dok drugi na oranje idu kao na svaki drugi posao, za mene je to užitak i zabava. Natjecanje je prilično zahtjevno, a konkurencija svake godine sve žešća, pa za pobjedu treba dosta rada i upornosti – rekao je Stjepan.

Orači sa svojim traktorima nastoje što kvalitetnije preorati parcelu i pri tom sakupiti što manje kaznenih bodova. Ima dosta nijansi koje utječu na konačnu ocjenu - ulaz, izlaz, otvaranje, nalegnutost, dubina i čistoća brazde, pripremljenost brazde za sjetvu, kruna, naor...

Za razliku od prijašnjih godina, kada je bilo važno samo zakvačiti plug i doći na njivu, sudionici ovog sve popularnijeg natjecanja u posljednje vrijeme dolaze sve bolje pripremljeni i uvježbani. Nije slučajno što je domaćinstvo već treći put povjereno Gundincima, pravom poljovrivrednom kraju iz kojeg redovito dolaze najbolji orači.