Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Projekt „Živim(o) s Alzheimerom“

Dom za starije i nemoćne dobit će Odjel za Alzheimerovu bolest i ostale demencije

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Sisačko-moslavačka županija četvrta je po broju oboljelih od demencije u Republici Hrvatskoj

Uskoro će četiri osobe oboljele od demencije moći biti smještene u sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe. To će biti rezultat projekta „Živim(o) s Alzheimerom“ koji Dom provodi u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom.

"MOBILNI TIM U ZAJEDNICI" - PROJEKT VRIJEDAN VIŠE OD 1,45 MILIJUNA KUNA Psihosocijalna pomoć za 120 djece i mladih

U sklopu projekta će u Domu biti osnovan Odjel za Alzheimerovu bolest i ostale demencije, čime će Sisačko-moslavačka županija postati druga županija u Hrvatskoj s takvom vrstom socijalne usluge. Uz to, nizom edukacija nastojat će se pridonijeti osnaživanju ciljanih skupina te podizanju svijesti šire javnosti o životu s oboljelima od Alzheimera.

Projekt je vrijedan 1,494.709,96 kuna i u stopostotnom iznosu financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

– Ova bespovratna sredstva bit će dostatna za uređenje odjela u našem Domu, gdje će biti smješteno 14 korisnika. U tijeku su građevinski radovi, a uređujemo 5 dvokrevetnih i 4 jednokrevetne sobe. Nastojat ćemo, zahvaljujući edukacijama, prije svega stručnjaka Neuropsihijatrijske bolnice Popovača, osnažiti i povećati kapacitete i kompetencije naših zaposlenika, onih koji će izravno raditi i skrbiti o osobama oboljelim od demencije. Već smo imali prvu edukaciju za zaposlenike, a kako projekt traje do 23. siječnja 2022. godine, svaki mjesec ćemo imati edukacije za zaposlenike, odnosno za obitelji korisnika – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne Sisak Ružica Čakširan na početnoj konferenciji projekta.

MISNO SLAVLJE I KOMEMORACIJA ISPRED SPOMEN-CRKVE NAŠAŠĆA SVETOG KRIŽA Spomen na stradanje Zrina i Zrinjana

– Sisačko-moslavačka županija je četvrta po broju oboljelih od demencije u Hrvatskoj, što samo govori da su potrebe za skrbi o tim osobama uistinu velike. Međutim, standardi za opremanje odjela za osobe oboljele od demencije su visoki. Oni su na svjetskoj razini i da bismo to uspjeli zadovoljiti, morali smo se javiti za sredstva i dobili smo ih na natječaju „Širenje mreže socijalnih usluga“ Europskog socijalnog fonda – dodala je Ružica Čakširan.

– Drago mi je da zajednički možemo unaprijediti brigu o našim starijim osobama. Od 172.500 stanovnika, koliko ih je u ovoj županiji bilo prema popisu stanovništva iz 2011. godine, mi imamo 35.000 stanovnika starijih od 65 godina. To je jedna velika populacija. Među tih 35 tisuća iznenađujuće je puno osoba koje boluju od Alzheimera i ostalih oblika demencije. Ova bolest koja je neizlječiva, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim i ne možemo prepustiti da obitelji same vode brigu u oboljelima – kazao je župan Ivo Žinić