Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
PETRINJA

Donacija Dijabetičkom društvu za kupnju rijetkog uređaja

1/2
Foto: Danijel Prerad
Riječ je o novoj tehnologiji. Aparat pokazuje tromjesečni prosjek glukoze u krvi (GUK-a)

Aparat za mjerenje hemoglobina i hematokrita trenutačno posjeduju samo tri od  56 dijabetičkih udruga u Hrvatskoj. Aparati se nalaze u Zagrebu i Splitu, a od nedavno ga ima i Dijabetičko društvo Grada Siska zahvaljujući donaciji Grada Petrinje, koji je donirao 8.000 od potrebnih 13.700 kuna koliko je uređaj koštao.

škola dodjela priznanja Grad Petrinja dobio počasni naziv Grada prijatelja djece

- Riječ je o novoj tehnologiji. Aparat pokazuje tromjesečni prosjek glukoze u krvi (GUK-a). Referentne vrijednosti aparata su od 4.0 do 6.2, znači iste kao kod aparata koji pokazuju 24-satne vrijednosti glukoze u krvi. Još jedna njegova prednost je što pokazuje vrijednosti hemoglobina, a zajedno s njima, automatski pokazuje i hematokrit, postotak važan za rano otkrivanje komplikacija na bubrezima. Sam uređaj vrijedan je 13.700 kuna, a 50 trakica za njega košta 1.300 kuna - objasnio je Darko Velhes, predsjednik Dijabetičkog društva grada Siska, a koje djeluje i na petrinjskom području.

Foto: Danijel Prerad

- Ovaj aparatić izgleda jako mali, ali je izuzetno vrijedan jer daje vrlo bitne pokazatelje. U budućnosti neka vam taj aparat otkrije što manje bolesti i da bude što više u funkciji svakodnevno. Grad Petrinja je za vas kao Udrugu izdvojio u svome programu, kroz natječaj za koji ste se javili, 10 tisuća kuna, posebno za ovaj aparat 8 tisuća kuna i podržavat ćemo vaš rad i ubuduće – rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Lani su Grad Petrinja i Dijabetičko društva Grada Siska napravili sporazumni ugovor u vezi ranog otkrivanja i prevencije dijabetesa  te sudjeluje na mnogim javnozdravstvenim akcijama koje gradska uprava i gradske ustanove održavaju.

Darinko Dumbović Zajedničko ulaganje Zagreb i Petrinja partneri u obnovi dječjeg odmarališta u Punatu