Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Vatrogasci Istarske županije posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju

”Došli smo ‘prepisati’ model povlačenja novca za vatrogastvo”

1/2
Foto: SDŽ
Župan Blaženko Boban potvrdio je interes države Izrael za budući Vatrogasni centar Vučevica

Vatrogasci Istarske županije bili su u posjetu kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije, gdje ih je primio i župan Blaženko Boban.

– Došli smo ovdje da od Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije i vaše Razvojne agencije RERA učimo kako još bolje privlačiti sredstva iz europskih fondova za opremu i razvoj naše vatrogasne Zajednice – rekao je Dino Kozlevac, vatrogasni zapovjednik Istarske županije i zamjenik predsjednika HVZ-a Ante Sanadera.

Zahvalio je Bobanu na srdačnom prijamu i domaćinstvu na području Splitsko-dalmatinske županije, prenio mu pozdrave župana Istarske županije Borisa Miletića te je predstavio svoje kolege, šefove gradskih vatrogasnih zajednica svih istarskih gradova: Buja, Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Umaga.

Interes Izraela

– Poznato nam je, naime, da su se prigodom vašeg nedavnog posjeta Izraelu čak i oni zainteresirali za mogućnost korištenja usluga budućeg Vatrogasnog centra Vučevica, koji gradite uz pomoć EU fondova. Tu smo i zbog toga da bismo nastavili gotovo 25-godišnju suradnju i prijateljstvo s vašim vatrogascima – kazao je Kozlevac i najavio kako će gosti iz Istre sa svojim domaćinima obići sedam vatrogasnih domova po srednjodalmatinskim otocima, u priobalju i Zagori.

Župan Blaženko Boban zahvalio je na dolasku te je potvrdio interes države Izrael za budući Vatrogasni centar Vučevica, od koje možemo mnogo naučiti o sigurnosti i zaštiti građana.

– Iznimno sam ponosan što su u Izraelu prepoznali izvrsnost naših vatrogasaca i izrazili želju da svoje vatrogasne kadrove obučavaju u našem Vatrogasnom centru koji gradimo u Vučevici – rekao je Boban i dodao kako će o izraelskoj inicijativi obavijestiti resornog ministra.

Zajedno protiv požara

– Žalim što neću moći nazočiti vježbi vatrogasaca i s vama obići naše vatrogasce na Braču, u Supetru i Selcima, ali siguran sam 
kako će vam pročelnik Damir Gabrić i šef naših vatrogasaca Tiho Zec s kolegama biti dobri domaćini. Želim vam svima ugodan boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a “prepisivati” imate pravo jer, kako smo zajedno u vrijeme kada nema požara, tako zajednički moramo ulagati sredstva, znanje i iskustva  u vremenima kada nam prijete požari, posebno u našim jadranskim županijama. O sigurnosti i stabilnosti ovih područja ovisi i turizam i privlačenje investitora te normalno odvijanje naših svekolikih redovnih dužnosti – istaknuo je Boban.