Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Četiri priče o uspjehu uz pomoć Poduzetničkog inkubatora VPŽ-a

Dronom otkrivaju zaražene vinograde, savjetuju tvrtke za izradu robota...

1/3
Foto: Kristijan Toplak
Svima je zajedničko što su stanovnici Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je prvo zaživio u Virovitici, a potom prije godinu i pol u Slatini, Orahovici i Pitomači

Jedan je zbog ljubavi potegnuo iz Indije u Hrvatsku. Drugi je hrvatski rekorder po broju postignutih koševa na jednoj utakmici. Zabio ih je 178, no kako je bio maloljetan, nije se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda. Treći kaže da mu je posao u pandemiji eksplodirao. Četvrti je bio prvi mladi Hrvat koji je predstavljao Hrvatsku u Skupštini UN-a 2005. Peti dvojac je pionir letača dronova, lete iznad hrvatskih polja i prikupljaju znanstvene podatke.

Svima njima je zajedničko što su stanovnici Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je prvo zaživio u 
Virovitici, a potom prije godinu i pol u Slatini, Orahovici i Pitomači. Osim nekoliko slobodnih mjesta u Orahovici, svi ostali su puni i na mjesto u njima se čeka.

Vjetar u leđa

Virovitičko-podravska županija svima njima je "dala vjetar u leđa" jer su ih u poduzetničkim inkubatorima dočekali spremna infrastruktura, uredi, savjetodavna podrška i besplatan smještaj, sve ono za čim čezne svaki poduzetnik početnik.

– U Virovitici je 2013. putem europskih pretpristupnih fondova sagrađen Poduzetnički inkubator i u samo nekoliko mjeseci bio 
je sto posto popunjen. Zato smo krenuli u izgradnju poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači. Izgrađeni su europskim i županijskim sredstvima, uz potporu gradova, Slatine i Orahovice i općine Pitomača. Cilj je postignut, mladi poduzetnici imaju punu potporu nas kao Županije i potreban vjetar u leđa kako bi postali veliki i jaki na tržištu – ističe župan Igor Andrović.

Marin Ferenčević je onaj košarkaš s početka priče koji je u dresu Virovitice, 2005., u službenoj utakmici Graminei zabio 178 koševa. Njegov partner je Indijac Viraj Chandrakant Bhammar. Njega je u Virovticu dovela ljubav prema zaručnici Martini. Kako je Viraj imao američke prijatelje koje je upoznao dok je bio chef restorana, stupio je u kontakt s njima i uz Marina osnovao prvu podružnicu Bioceleratora u Europi.

– Američki je to proizvod koji je razvijen prije osam  godina. Zastupljen je u Americi, Australiji, Japanu, Brazilu, a mi smo mu otvorili vrata u Europi. Riječ je o nanotehnologiji na bazi vode koju se može koristiti za tov stoke, ali i za pročišćavanje otpadnih voda. Recimo, Biocelerator BC-500 je rješenje za otpadne vode jer uklanja miris, mulj, ulje i masti, povećava performanse sustava i lako se nanosi – sve bez ikakvih kemikalija. Biocelerator AQ-700 se koristi za uzgoj riba, a Biocelerator AQ-LFT-a za prijevoz žive ribe, čime se povećava njeno preživljavanje u transportu – objašnjava Ferenčević.

– Ovaj proizvod u potpunosti je ekološki na bazi vode te ne sadrži strane bakterije, enzime i kemikalije. Radi se o proizvodu nove generacije koji ima široku primjenu. Također, pokazao je izvrsne rezultate u svim granama poljoprivrede u obliku većih prinosa – kaže Viraj.

Zadovoljan je Hrvatskom, obožava njene prirode ljepote i more, ali i hranu.

Posao “eksplodirao”

Lynx digital je obrt za informatičku djelatnost, a nalazi se u inkubatoru u Orahovici. Potpisuju ga Renato Šafranko i njegova kći Silvija, koja je trenutačno u Poljskoj. Izrađuju web-stranice i aplikacije uglavnom u turističkom sektoru, za hrvatsko i strana tržišta.

– Upravo smo završili internetsku stranicu za jednu našu inozemnu klijenticu koja se bavi jogom lica. Nažalost, kao i u drugim sredinama, teško nalazimo IT kadrove, jer posla ima jako puno, a njih malo. U vrijeme koronavirusa posao nam je eksplodirao, gotovo trostruko se povećao – kaže Renato.

Matej Peretin prije 16 godina bio je prvi mladi Hrvat koji je predstavljao Hrvatsku na 60. Općoj skupštini UN-a u New Yorku. I 
tada je, a i danas voli matematiku. U međuvremenu je završio Građevinski fakultet, a lani u studenom osnovao je Bombus.

Bavi se građevinom i savjetovanjima. Tvrtku je osnovao u svojoj Slatini, no to nije smetnja da se zbog  posla virtualno ili fizičke otisne prema Zadru, gdje je savjetovao  jednu tvrtku za izradu robota, koji bi, između ostalog, čistio podmorje.

– To je projekt za koji očekujemo rezultate prolaska. Jedna tvrtka radi ga s partnerima iz Letonije, Grčke, Malte i Italije te sa Sveučilišta u Zadru – otkriva Peretin.

Ističe da su im djelatnici  Poduzetničkog inkubatora uvijek  na dispoziciji.

– Kad tek krećete u poduzetničku avanturu, treba vam upravo to što mi imamo u Slatini – zadovoljan je.

Njima je letenje "u krvi", a oni su Goran Tkalčec i Mario Kovač. ABC  precision je nova tvrtka, ali i sestrinska tvrtka ABC consultinga,  s kojim lete od 2014.

– Snimamo poljoprivredne, ali i ostale površine bespilotnom letjelicom. Dronovima možemo vidjeti gdje su zapušteni kanali, u kakvom su stanju nerazvrstane ceste, gdje postaviti fotonaponske ćelije, koji su vinogradi zaraženi "zlatnom žuticom"... Dnevno možemo snimiti i analizirati 1500 hektara, što je fizički, hodanjem, gotovo nemoguće – prikazuje Kovač.

Intenzivno su radili s Vukovarsko-srijemskom županijom, nadgledajući vinograde i katastarske čestice.