Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Pilot-projekt "Prvo digitalno selo u Hrvatskoj" s razlogom se provodi u Osječko-baranjskoj županiji

Dronovima zasijano 50 hektara površine u Općini Strizivojna

storyeditor/2024-06-20/viber_slika_2024-06-18_11-16-11-632.jpg
Foto: OBŽ PRAKTIČNA realizacija projekta Poslovnog dnevnika "Digitalno selo" s ciljem edukacije i upotrebe novih tehnologija

Oko 50 hektara površine šest poljoprivrednika Općine Strizivojna zasijano je pokrovnim usjevom djetelinsko travnate smjese, i to dronom. Ova sjetva prva je praktična realizacija projekta Poslovnog dnevnika "Digitalno selo" čiji je cilj provesti edukaciju, ali i omogućiti upotrebu novih tehnologija u poljoprivredi kako bi domaći proizvođači hrane bili što konkurentniji na tržištu.

Pilot-projekt "Prvo digitalno selo u Hrvatskoj" s razlogom se provodi u Osječko-baranjskoj županiji. S čak 212.000 hektara poljoprivrednih površina, ova županija prednjači s poljoprivrednom proizvodnjom u regiji. Prednjači i u izgradnji sustava navodnjavanja i akumulacija, daje polovicu hrvatske sjetve suncokreta i šećerne repe, trećinu pšenice i ječma te ima 33 posto ukupne proizvodnje mlijeka i 35 posto ukupne proizvodnje svinjskog mesa u RH. Prosjek mladih poljoprivrednika u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 19,7 posto i time je veći od nacionalnog prosjeka, koji je 14,4 posto, pa je ona među prve tri županije u Hrvatskoj kada je riječ o udjelu mladih poljoprivrednika u ukupnom broju poljoprivrednika.

Zasijavanje dronom za poljoprivrednike iz Strizivojne napravila je IT tvrtka Digital Agro, partner projekta.

– Zasijavanje polja dronom nosi više prednosti poljoprivrednicima. Više vlage ostaje u tlu, troši se manje goriva, oplemenjuje se tlo, a poljoprivrednici mogu ostvariti i financijski poticaj – naveo je Igor Frljužec, osnivač i direktor kompanije Digital Agro.

– Namjera nam je pokazati da je poljoprivreda grana koja ima svijetlu budućnost, ali se danas mora raditi drukčije nego prije 50 godina. Poljoprivreda danas mora uključivati digitalizaciju kako bi bila konkurentna. Zato smo i pokrenuli ovaj društveno odgovorni projekt – rekao je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

– Unaprjeđenje poljoprivrede jako nam je važno, posebno kako bi mladi poljoprivrednici ostali u Slavoniji i kako bi im se isplatilo raditi na zemlji. Županija je rado podržala ovaj projekt i sigurno smo kako će upravo Strizivojna, kao prvo digitalno selo u Hrvatskoj, biti primjer brojnim općinama i ubuduće – ističe Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana. 

storyeditor/2024-06-24/pecat.jpg Drugo izdanje knjige "Diplomatski pečat" predstavljeno u osječkom Kulturnom centru Radić: "Ovo nije samo informacija prošlih vremena već i izvor znanja" storyeditor/2024-06-20/a_kurija_i_suhopolje_foto_facebook.jpg Projekti VPŽ-a Dvorac i Kurija ruše rekorde u noćenjima storyeditor/2024-06-20/20240614_190321.jpg Održana 56. Izložba vina kontinentalne Hrvatske Županijski šampion iz vinarije Puhelek Purek