Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Drugo izdanje knjige "Diplomatski pečat" predstavljeno u osječkom Kulturnom centru

Radić: "Ovo nije samo informacija prošlih vremena već i izvor znanja"

storyeditor/2024-06-24/pecat.jpg
Foto: Osijek KNJIGA je sastavljena od diplomatskih mikromemorija vezanih uz najznačajnije vanjskopolitičke događaje

Drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige Diplomatski pečat – sasvim osobno predstavljeno je proteklog tjedna u osječkom Kulturnom centru. Riječ je o knjizi urednika Gorana Bandova, Jelene Perlete i Ivane Petrović sastavljenoj od stotinjak kratkih diplomatskih mikromemorija koje govore o različitim razgovorima i anegdotama vezanima uz najznačajnije vanjskopolitičke događaje u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina.

Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Ivan Radić, a istaknuo je zadovoljstvo što se u Osijeku iz prve ruke moglo čuti o diplomaciji, iskustvu, ali i anegdotama iz vremena kad se stvarala hrvatska država.

– Još je zanimljivije da to imamo zapisano jer se pisanoj riječi uvijek možemo vraćati. Čestitam autorima i Sveučilištu u Zagrebu koji su prepoznali vrijednost ovih zapisa, oni će nam trajno ostati. Ovo nije samo informacija prošlih vremena već i izvor znanja za sadašnje i buduće generacije. Nova vremena donose nove izazove, na koje možemo diplomatski odgovarati učeći iz iskustva znalaca – rekao je Radić.

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić rekao je da je diplomacija odradila golem posao od samog začetka i ideje stvaranja Republike Hrvatske.

– Kako su stvari tekle na terenu za vrijeme rata, što se tiče obrambenih snaga, tako je diplomacija snažno odrađivala posao u svijetu, poslije čega je uslijedilo priznanje Republike Hrvatske. Nakon toga trebalo je priključiti Hrvatsku svim integracijama, europskim i svjetskim, pri čemu je ključnu ulogu imala upravo diplomacija – kazao je Lukić. Urednica knjige, novinarka Ivana Petrović, pojasnila je kako je za predstavljanje knjige, nakon Zagreba, izabran Osijek jer je hrvatska diplomacija u prvom desetljeću hrvatske državnosti snažno doprinijela tome da se 1998. mirnom reintegracijom završi rat.

– Bez naše diplomacije i naših diplomata to se ne bi moglo izvesti, a s obzirom na to da je ovo područje bilo pod ratnom agresijom, dobar dio bio je i okupiran. Htjeli smo da promocija, prva nakon zagrebačke, bude u Osijeku – istaknula je Petrović. 

storyeditor/2024-06-20/20240614_190321.jpg Održana 56. Izložba vina kontinentalne Hrvatske Županijski šampion iz vinarije Puhelek Purek storyeditor/2024-06-20/bjelovar_a_komunalac_foto.jpg Kvalitetna usluga i održiv sustav gospodarenja otpadom Komunalac posluje pozitivno – riješeni dugovi i dugogodišnji spor storyeditor/2024-06-20/nasice_foto_a.jpg Završavamo drugi ciklus kojem je fokus na aglomeraciji Broj obrtnika i djece u vrtićima veći, a stvaramo uvjete za mlade obitelji