Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Završavamo drugi ciklus kojem je fokus na aglomeraciji

Broj obrtnika i djece u vrtićima veći, a stvaramo uvjete za mlade obitelji

storyeditor/2024-06-20/nasice_foto_a.jpg
Foto: Našice Nakon svete mise i procesije te odavanja dužne počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima u Našicama je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Antuna Padovanskog
Našice proslavile 795. rođendan svečanoj sjednicom u novoobnovljenom dvorcu Pejačević, a slavljenički program traje sve do početka srpnja

Nakon svete mise i procesije te odavanja dužne počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, u Našicama je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Antuna Padovanskog. Sjednica, koja se održala u višenamjenskoj dvorani novoobnovljenog dvorca Pejačević, započela je projekcijom videa o Našicama i prigradskim naseljima.

Nova vizura grada

Čestitke Našičankama i Našičanima u povodu Dana grada te dobrodošlicu brojnim gostima zaželjeli su predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar i gradonačelnik Krešimir Kašuba. Svečanoj sjednici nazočili su, među ostalim uzvanicima, i izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, saborski zastupnik Vladimir Bilek, saborska zastupnica Jasna Vojnić, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, državni tajnik Domagoj Mikulić, predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić, potpredsjednik Skupštine OBŽ-a i načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, gradonačelnika Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić, gradonačelnika Grada Valpova Matko Šutalo, predstavnika Grada Orahovice Tomislav Majetić, predstavnica Grada Pakraca Gabrijela Sabo Seleši, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, predstavnici Općine Feričanci Marin Benić i Ivan Matulić, načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić i predstavnici Općine Sunja, počasni građani Našica Branko Uvodić i general Mladen Markač, vijećnici Gradskog vijeća Grada Našica te mnogi drugi uvaženi gosti.

Dobrodošlicu okupljenima i ove je godine uputio predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar izrazivši uvjerenje kako će svi članovi Vijeća u sljedećem razdoblju, kao i do sada, dati sve što mogu zauzimajući se za projekte koji su od općeg interesa za ovu zajednicu, a koji se privode ili su privedeni kraju.

Uručena priznanja i nagrade Grada

Najsvečaniji dio sjednice obilježen je dodjelom priznanja i nagrada kojima je Grad Našice i ove godine iskazao svoju zahvalnost. Zahvalnica Grada Našica dodijeljena je Matici slovačkoj Jelisavac, Jakovu Solomunu i Goranu Galiću iz Zoljana, zatim Željku Borteku, Tomislavu Divjanoviću, Antonu Kukuruzoviću te Borisu Šteheru – svima iz Našica, Ivici Jančuli iz Jelisavca, Tomici Stojakoviću iz Zoljana kao i Marku Štefančiću iz Martina. Nagradu Grada Našica primili su Jerko Bešlić iz Martina, Zlatko Krištof iz Jelisavca, Alen Krištofik iz Našica, Josip Kršan iz Našica, Željko Malovčak iz Markovca Našičkog, Branimir Markulić iz Našica, Ante Mulalić iz Jelisavca, Viktor Šafranak iz Lile, Humanitarna udruga Dar dobrote, magistar glazbene pedagogije Dean Kopri iz Martina te Miroslav Umiljanović, također iz Martina. Nagrada Grada Našica za životno djelo dodijeljena je Borisu Paviću iz Našica, dobrovoljnom darivatelju krvi, te posmrtno Zvonimiru Ljubljanoviću iz Zoljana i Mirku Košturjaku iz Našica. (ir)

– Grad Našice neprestano se mijenja, a u posljednjih godinu dana dogodilo se mnogo pozitivnih promjena. Teško je nabrojiti sve projekte koji su završeni ili su trenutno u tijeku, ali istaknuli bismo prekrasan film koji smo mogli danas vidjeti, a prikazuje ljepotu Našica i sve što se u našem gradu događa. Ove godine održali smo svečanu sjednicu u novoobnovljenom dvorcu Pejačević, gdje su gosti imali priliku upoznati svu njegovu ljepotu. Također, višenamjenska dvorana u potkrovlju, koja je godinama bila neupotrebljiva, sada je prekrasno uređena i koristi se za sastanke, konferencije i svečane sjednice. Zahvaljujem i čestitam gradonačelniku i gradskoj upravi na njihovu izvanrednom radu u protekloj godini. Također, zahvaljujem se dobitnicima javnih priznanja koji su svojim doprinosom obogatili život našeg grada. Nadamo se da ćemo se i iduće godine okupiti, živi i zdravi, te nastaviti graditi bolju budućnost za Našice – izjavio je predsjednik Žagar.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba na ovoj je svečanoj prilici naglasio ključne projekte i uspjehe koji su oblikovali prošlost i sadašnjost grada Našica. Spomenuo je gradnju novih infrastrukturnih objekata, ulaganje u obrazovanje i kulturu te razvoj turizma koji privlači posjetitelje iz cijele regije.

– Danas je za naš Grad poseban dan – obilježavamo 795. obljetnicu. Stojimo ispred dvorca, simbola naše kulturne i prirodne baštine, koji je nedavno prošao prvi veliki investicijski ciklus u kojem smo obnovili i Grögorovu vilu, dva trga, Perivoj obitelji Pejačević i Aleju Lipa. Sada završavamo drugi ciklus, koji se fokusira na temeljnu infrastrukturu – aglomeraciju, odnosno dovođenje pitke vode u sva naselja i odvodnju otpadnih voda. Također, intenzivno radimo na poduzetničkom inkubatoru u industrijskoj zoni, Centru za starije te Dječjem vrtiću na Urbariji. Ponosno ističem da bilježimo pozitivne pomake: broj djece u vrtiću raste, a sve je više i obrtnika u Našicama. Također, Našice čini bogata mreža udruga – kulturnih, sportskih i tehničkih. Ove godine imamo čast biti domaćini Svjetskog prvenstva u šaranskom ribolovu, što će dodatno promovirati Našice. Turizam također cvjeta i, kada se okrenemo, vidimo promijenjenu vizuru grada i osjećamo optimizam. Naša temeljna strategija razvoja je demografska obnova – stvaramo uvjete za mlade obitelji. Školstvo, radna mjesta i stanogradnja ključni su za ostanak i napredak. Privatni investitori već koračaju prema gradnji novih stanova – zaključio je gradonačelnik.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić u čestitki za Dan Grada istaknuo je kako Grad Našice u kontinuitetu raste, a naglasio je važnost ulaganja u mlade generacije i stvaranje poticajnog okruženja za njihov razvoj.

Razvoj industrijske zone

– S ponosom čestitam 795. rođendan grada Našica te uz obilje blagoslova na blagdan svetog Antuna uvjeren sam da će se dobre stvari nastaviti. Osječko-baranjska županija pružila je veliku podršku u prethodnom razdoblju, kako financijski, tako i partnerskim odnosom na brojnim projektima. Posebno bih istaknuo gradnju Doma za starije čija je javna nabava sada završena. Županija je bila obvezni partner i pružila je maksimalnu podršku. Također smo podržali razvoj industrijske zone, opremanje škola i bolnice. Našice bilježe pregršt investicija, a operativni timovi neprestano rade na poboljšanjima – istaknuo je dožupan Miletić. Grad Našice svoj 795. rođendan proslavlja brojnim događajima sažetim u Program proslave Dana grada Našica koji traje od kraja svibnja, pa sve do početka srpnja. Središnji dio proslave održan je oko blagdana sv. Antuna Padovanskog kada su u Našicama nastupili Marko Škugor, Klapa Rišpet te rock-sastavi u sklopu Antunovske rock-večeri. Program je i ove godine obogatila tradicionalna Antunovska smotra folklora s domaćinima HKD-a "Lisinski" Našice i brojnim gostima. Gromoglasni pljesak zaslužile su svojim nastupom i članice Našičkih mažoretkinja "Dora" te Plesnog studia Shine Našice.

storyeditor/2024-06-24/ZapresicB.jpg Redovitim učenicima osnovnih škola osigurani besplatni udžbenici Za pomoć učenicima u gradskom proračunu osigurano 226.300 eura storyeditor/2024-06-24/MZA1.jpg Prijedlog rebalansa proračuna Međimurske županije Nova mjera – sufinanciranje boravka u domovima za starije storyeditor/2024-06-19/Veleuciliste.jpg Veleučilište Nikola Tesla ove jeseni uvodi novi studij U Lici jedinstveni studij Poduzetništvo u turizmu