Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Navala na upis u školski smjer pokrenut na inicijativu Županije

Drvodjeljskim tehničarima dizajnerima stipendije i knjige, a čeka ih i siguran posao

Foto: Kristijan Toplak
Od 75 kandidata, mjesto u novom razredu Tehničke škole izborilo je njih 20

Učenici su doslovce navalili na upis za smjer drvodjeljski tehničar dizajner u Tehničkoj školi Virovitica pa je od 75 kandidata svoje mjesto u razredu osiguralo njih 20.

suradnja osijeka i virovitice U Kazalištu Virovitica otvara se nastavna baza Akademije za umjetnost i kulturu

Podsjetimo, taj je smjer netom ponovno uveden na inicijativu Virovitičko-podravske županije i župana Igora Androvića, HGK ŽK Virovitica, Strukovne grupe drvoprerađivačke industrije Virovitičko-podravske županije, Tehničke škole Virovitica i uz podršku resornog ministarstva. Posebno su tu inicijativu podržali drvoprerađivači iz Virovitičko-podravske županije.

Vape za tim kadrom

Oni, naime, vape za drvodjeljskim tehničarima, kojih u posljednje dvije godine, zbog smanjenog interesa, nije bilo ni za jedan razred. No, od ove godine učenicima se nudi stalan posao kad završe školu, stipendije su povećane s 300 na 500 kuna, besplatni su im udžbenici…

– Županija je prošle godine kao jednu od mjera ulaganja u obrazovanje uvela stipendije za srednjoškolska deficitarna zanimanja. Ulaganje u znanje i obrazovanje naše djece najisplativija je investicija. Tako razmišljamo i danas. Ove godine, uz suradnju s tvrtkama iz drvnog sektora, HGK ŽK Virovitica, srednjim školama, dogovorili smo zajedničko stipendiranje učenika i besplatne udžbenike. Potpora smo svim učenicima koji će odabrati strukovna zanimanja. Uz našu pomoć, kao i tvrtki iz drvnog sektora, mladi će moći ostvariti između od 500 do čak 2000 kuna mjesečne stipendije. Uz samu stipendiju ostvaruju pravo i na besplatne udžbenike i prijevoz. No, ono što je najvažnije, kad završe školu, imaju siguran posao – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Tehnološko-inovacijski centar Ministarstvo znanosti odobrilo projekt vrijedan 17,6 milijuna kuna Gradit će se Tehnološko-inovacijski centar Virovitica

A o ponovnom pokretanju preddiplomskog Stručnog studija drvne tehnologije u Virovitici na Šumarskom fakultetu u Zagrebu razgovaralo se nedavno u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici.

Novi studij već 2020.

Taj se studij, zbog manjka interesa, 2016. vratio u Zagreb, no na inicijativu župana Androvića, a posebno drvoprerađivača iz županije, ponovno se pojavilo zanimanje za njega. Studij bi trajao tri godine, uz 27 obveznih te četiri izborna predmeta. U prvoj godini upisalo bi se 40 studenata, i to već 2020.