Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Država preuzela bolnicu, zaustavljen i projekt centra za palijativnu skrb?

Županijska sjednica
Foto: Međimurska županija
Dosad su bili uzaludni svi naši apeli da nam se omogući formiranje palijativnog centra, pa makar ga nepravednim modelom uređivali vlastitim sredstvima, rekao je na sjednici Skupštine župan Matija Posavec

Samo u prvih šest mjeseci ove godine proveli smo 126 manifestacija te objavili 437 izvješća i obavijesti. Posebno bih pohvalio naš Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, koji je od 1750 zaprimljenih zahtjeva za izdavanje raznih rješenja i drugih akata riješio čak 1670, rekao je župan Matija Posavec na sjednici Skupštine Međimurske županije.

– Na jednaku efikasnost naši građani nailaze i u poslovima vezanim uz upravljanje državnim nekretninama, riješeno je 50 posto predmeta, u čemu smo najefikasniji u Hrvatskoj. Za usporedbu, mnoge druge županije riješile su tek pet posto predmeta. Vrijednost takvoga rada ogleda se u nesmetanom razvoju svih naših područja – istaknuo je.

Škole i dvorane

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović iznio je podatke o gospodarskim kretanjima u 2023. godini.

– Podaci su dokaz prilagodljivosti i stabilnosti gospodarstva Međimurske županije – istaknuo je pročelnik Radanović. Redovnim studentima s područja Međimurske županije nastavlja se, odlučeno je, program isplata jednokratnih pomoći i u aktualnoj akademskoj godini.

U aktualnom satu vijećnicu Dijanu Novak zanimalo je kada će se realizirati dogradnja zgrade OŠ Domašinec i izgradnja školske sportske dvorane.

– Trenutno imamo 17 projekata dogradnje i izgradnje naših škola, odnosno školskih dvorana prijavljenih za sufinanciranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za neke smo dobili suglasnosti, za neke čekamo, a u neke projekte ušli smo sami. Pričekat ćemo suglasnosti za sve preostale projekte kako bismo precizno mogli planirati potrebe u proračunu za 2025. godinu – rekao je župan. Dejana Drabića zanimala je mogućnost formiranja novog centra izvrsnosti za područje robotike, a Ksenija Blagus pitala je kada se može očekivati završetak gradnje sportske dvorane u Svetoj Mariji.

– Do kraja 2024. završit ćemo radove i opremiti dvoranu. Paralelno s gradnjom objekta uredit ćemo i vanjske sportske terene te u tom dijelu Svete Marije zaokružiti cjelinu namijenjenu okupljanju mještana, sportu, rekreaciji i zdravom životu – odgovorio je Posavec. Igor Ivković postavio je pitanja o nepravilnostima koje je utvrdila državna revizija i javnoj nabavi. Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i proračun Anita Strniščak rekla je kako ni u jednom postupku javne nabave državna revizija nije našla nepravilnosti, već je izrekla preporuke.

Kakva je strategija

Vijećnicu Andreju Marić zanimala je strategija Međimurske županije vezana uz organizaciju palijativne skrbi.

– Situacija je žalosna. Nakon što je Međimurska županija sa Županijskom bolnicom Čakovec osigurala prostor u kojem će djelovati palijativni centar, obavila radove u tom prostoru, izradila projektnu dokumentaciju te ishodila građevinsku dozvolu, država je preuzela bolnicu i poručila Međimurcima: "Ništa od vašega projekta." Dosad su bili uzaludni svi naši apeli da nam se omogući formiranje palijativnog centra, pa makar ga nepravednim modelom uređivali vlastitim sredstvima – rekao je župan i dodao da je kvalitetu tog projekta prepoznao i pravobranitelj za osobe s invaliditetom. Posavec je pozvao Upravno vijeće bolnice da se zalaže za realizaciju projekta palijativnog centra.

Ravnateljica ustanove prim. Marina Payerl-Pal i Tomislav Trtanj iz tvrtke Svijet solara potpisali su ugovor o izvođenju radova Solarna energija Na zgradu ZJZ-a postavit će se paneli Ravnatelj bolnice Igor Šegović istaknuo je da uređaj predstavlja zadnju riječ tehnologije Kraće liste čekanja Predstavljen novi 128-slojniMSCT uređaj storyeditor/2024-09-27/MZB.jpg Ulaganje u obrazovanje Županija vlastitim sredstvima obnavlja dvoranu