Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Poljoprivreda

Državno zemljište u zakup će davati gradovi i općine

Poljoprivredno zemljište
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL/ilustracija
Na području županije je oko 49.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a ići će u najam na rok od 25 godina

U sjedištu županije održan je sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, županije te općina i gradova o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, posebno s naglaskom na raspolaganje državnim zemljištem.

Novi zakon, koji je na snagu stupio 9. ožujka, ovlasti za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem daje jedinicama lokalne samouprave, a općine i gradovi dužni su donijeti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca od stupanja Zakona na snagu.

Ivo Žinić i Stjepan Kostanjević gospodarenje otpadom Nakon pritiska javnosti odustaje se od kazete za azbest u Glini

– Gotovo 56 posto ukupne površine naše županije je poljoprivredno zemljište, dakle 236.000 hektara je poljoprivredno zemljište. Nažalost, ono nije kompletno u funkciji, pogotovo na područjima koja su bila zahvaćena ratom, gdje je i sve manje stanovnika i gdje je poljoprivreda u stagnaciji. Nekada je poljoprivreda u ovoj županiji, uz industriju, bila najvažnija grana razvoja, ali posljednjih dvadesetak i više godina određene stvari nisu naklonjene našim poljoprivrednicima – rekao je župan Ivo Žinić izrazivši zadovoljstvo novim zakonom i uvjerenje kako će županija, gradovi i općine na bolji način gospodariti poljoprivrednim zemljištem, nego država do sada. U SMŽ-u je oko 49.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Županov pehar Županov pehar U natjecanju za najbolji škrlet 47 uzoraka

Državno zemljište daje se u zakup javnim natječajem na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Općine i gradovi obvezni su do 9. lipnja izraditi i na svojim općinskim i gradskim vijećima usvojiti Programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem kako bi, nakon dobivanja suglasnosti, mogli krenuti u raspisivanje natječaja.

Grad Karlovac Revizija stanja gradskih stanova Dug koji se vodi na ime 62 najmoprimca iznosi gotovo pola milijuna kuna