Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka 991 pregleda
Revizija stanja gradskih stanova

Dug koji se vodi na ime 62 najmoprimca iznosi gotovo pola milijuna kuna

Grad Karlovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
U zadnjih nekoliko mjeseci dug se smanjio za oko 100.000 kuna jer smo intenzivno ljude pozivali na razgovore i dogovore oko obročne otplate duga - pojasnila je Andreja Navijalić, dogradonačelnica Karlovca

- Grad Karlovac napravio je veliku reviziju stanja gradskih stanova koje smo dali u najam građanima i mladim obiteljima, svima koji su bili na listi za dodjelu gradskih stanova i nakon više mjeseci analize došli do zaključka da su 64 stana, od njih ukupno 338, u vrlo lošem stanju, te da dug, koji se vodi na ime 62 najmoprimca iznosi gotovo pola milijuna kuna. 

Iznos najma po obitelji nije uvijek isti za istu kvadraturu stana, jer cijenu formiramo po primanjima obitelji; uzimamo u obzir ukoliko netko radi ili prima socijalu, ukoliko je riječ o mladoj obitelji bez velikih primanja. U zadnjih nekoliko mjeseci dug se smanjio za oko 100.000 kuna jer smo intenzivno ljude pozivali na razgovore i dogovore oko obročne otplate duga - pojasnila je Andreja Navijalić, dogradonačelnica Karlovca zadužena za društvene djelatnosti.

Karlovac obnova zgrada Energetska obnova Šest zgrada u Karlovcu štedjet će 65% energije

Dodala je kako je iznos najma za gradske stanove iznimno povoljan, višestruko niži od cijena na tržištu, stoga dug ne planiraju opraštati. Zato su pokrenuli i 43 ovršna postupka.

- Osim toga, revizija i obilazak stanova pokazao je da su 64 stana u lošem stanju. Tu moramo mi izvršiti neka ulaganja. Čak 30 stanova je loše održavano, dakle najmoprimci ne odrađuju svoj posao koji se odnosi na održavanje zidova, dijela instalacija. U 12 stanova smo utvrdili da u njima žive obitelji s brojem članova za koji, po pravilniku, trebaju dobiti manje stanove. Članovi obitelji su se iselili iz stanova, što nam se nije prijavilo. Od 338 gradskih stanova, u njih 79 su obitelji koje primanju zajamčenu minimalnu socijalnu naknadu, tako da su oni oslobođeni plaćanja najma - dodala je pročelnica A. Navijalić. 

Cesta u naselju Husje Mjere obrane od poplave Mještani mogu odahnuti, podižu nivo cesta uz Kupu