Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Prema aplikaciji Otvoreni proračun, vrijednost projekata je 25,5 milijuna kuna

Dubrovačko-neretvanska županija prva je u Hrvatskoj po ulaganju u turizam

“Povijest na zrnu soli” projekt je koji predviđa rekonstrukciju, obnovu i opremanje na području Stona dunea
1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
“Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve” jedan je od važnijih projekata, a vrijednost mu je 14,048.072 kune

Dubrovačko-neretvanska županija najviše ulaže u programe turizma od svih hrvatskih županija, a riječ je o 25,5 milijuna kuna. Podaci su to aplikacije Hrvatske zajednice županija “Otvoreni proračun”. Najveći program koji županija provodi je “Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija” te je gotovo sav iznos za ovaj program povučen iz fondova EU.

Župan Nikola Dobroslavić Dubrovačko-neretvanska županija Župan potpisao šest novih ugovora za koncesije na pomorskom dobru

Riječ je o integriranom razvojnom projektu temeljenom na obnovi kulturne baštine. Cilj mu je stvaranje kulturno-turističke destinacije koja uključuje ruralna i udaljena područja. Nedavno je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najavio rekonstrukciju palače Ismaeli Gabrielis u Korčuli, Zavičajne kuće Dubrovačkog Primorja u Slanom i izgradnju Muzeja zlata i srebra u Smokvici, što se obavlja u sklopu ovog projekta čija je ukupna vrijednost 33,8 milijuna kuna, a Županija, kao nositelj projekta, ‘povukla’ je bespovratnih 27,7 milijuna kuna.

Financiranje iz EU

Još je niz županijskih projekata koje provodi Razvojna agencija DUNEA-a, a financiraju se iz fondova EU.

“Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve” jedan je od važnijih. Vrijednost mu je 14,048.072 kune, a od toga je EU sufinanciranje 10,536.054 kune. U sklopu projekta uredit će se posjetiteljski centar i planinarski dom u Baćini, uredit će se postav muzeološke koncepcije za “prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, edu-eko kompleks u Rogotinu, promatračnica za bioraznolikost i tematske staze na Baćinskim jezerima, pješačke staze kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, edu-eko vrt u OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, edu-eko dječje igralište u Otrić-Seocima te nabaviti i postaviti opremu i sustav tehničke zaštite. Posebna atrakcija planirana je u sklopu uređenja edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu gdje će se izgraditi prve vjetro-orgulje u svijetu. Dolina Neretve je skriveni dragulj i ogroman potencijal koji će nakon svih ovih zahvata turisti zasigurno otkriti.

TZ Dubrovačko-neretvanske županije Dubrovačko-neretvanska županija Turistička zajednica predstavila novi promidžbeni film

Tu je i BLUEMED projekt koji kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja nastoji poduprijeti razvoj strategija, planova i smjernica za održiv i odgovoran model razvoja turizma u obalnim i otočnim područjima Mediterana. Glavni cilj je valorizacija i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta. Planiraju privlačenje većeg broja ljudi zainteresiranih za ronilački turizam te predstavljanje podmorskog kulturnog blaga široj publici preko 3D vizualizacije u muzejskim postavama i centrima za promicanje znanja. Isto tako, u planu je stvaranje Mediteranske mreže podmorskih prirodnih i kulturnih ruta – web platforme za zajedničku turističku promociju i povezivanje mediteranskih podvodnih nalazišta. Ukupan proračun projekta je 2,797.549 eura. Iz EU fonda za regionalni razvoj osigurano je 85%, odnosno 2,377.916 eura.

Obnova kompleksa iz 14. st.

“Povijest na zrnu soli” projekt je koji predviđa rekonstrukciju, obnovu i opremanje ključnih objekata kulturne baštine na području Stona. Društvo prijatelja dubrovačke starine kroz ovaj će projekt financirati rekonstrukciju, uređenje i opremanje tvrđave Koruna, opremanje tvrđave Veliki Kaštio, rekonstrukciju i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda. Impresivni kompleks Stonskih zidina i tvrđava izgrađen je u 14. stoljeću, a kao njegove najznačajnije, a ujedno i, prema fizičkom stanju, najkritičnije točke su tvrđava Veliki kaštio u Stonu i tvrđava Koruna u Malom Stonu. Nakon rekonstrukcije, obnove i opremanja postat će jedinstvene posjetiteljske atrakcije.

Cilj projekta “Promicanje ko-evolucije ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava za razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma” je podizanje svijesti, analiza i promicanje suradnje različitih ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava u obalnim područjima s viskom stopom turizma koji se suočavaju s učincima klimatskih promjena. Stoji 3,000.000 eura, a iz EU fonda za regionalni razvoj osigurano je 85 posto.

Projektom su predviđeni i radovi na Baćinskim jezerima: uređenje promatračnice za bioraznolikost te uređenje tematskih staza Ugovoren 14 mil. kn vrijedan projekt ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve’ Ušće Neretve dobit će prve vjetro-orgulje na svijetu