Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Ugovoren 14 mil. kn vrijedan projekt ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve’

Ušće Neretve dobit će prve vjetro-orgulje na svijetu

Projektom su predviđeni i radovi na Baćinskim jezerima: uređenje promatračnice za bioraznolikost te uređenje tematskih staza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Ova posebna atrakcija planirana je u sklopu uređenja edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je ugovore o partnerstvu u provedbi projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a, Grad Metković i Grad Ploče. Vrijednost projekta je 14,048.072 kune, a od toga je sufinanciranje EU 10,536.054 kune.

Odlagalište Grabovica Izdana građevinska dozvola Sanacija odlagališta otpada Grabovica, zatvara se za 2 godine

Devet zahvata

– Provedbom ovog projekta područje doline Neretve dobit će nove vrijednosti u vidu turističko-edukativnih i kulturnih sadržaja – ističe župan Dobroslavić..

U sklopu projekta radit će se devet zahvata: uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za “prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, uređenje tematskih staza na Baćinskim jezerima – postavljanje informativnih ploča, uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima te nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite.

Posebna atrakcija planirana je u sklopu uređenja edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu gdje će se izgraditi prve vjetro-orgulje u svijetu.

Povećanje broja noćenja

Neki od problema koje će obuhvatiti aktivnosti projekta su nedovoljno valorizirana prirodna baština doline Neretve; nedostatak inovativnih i kvalitetnih turističkih sadržaja; nedostatak turističkih proizvoda i sadržaja atrakcija prirodne baštine; nedostatak edukativnih sadržaja i obrazovnih kapaciteta na temu zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000; neučinkovito upravljanje lokalitetima prirodne baštine; neadekvatno korišten prirodni kapital doline Neretve.

Predviđena ulaganja: u prostor u zgradi škole, u prostor unutar gradskih zidina (Garište) te u prostor u Vili Čingrija Regionalni centar kompetentnosti Turistička škola Dubrovnik jedan od 25 regionalnih centara

Cilj je stvoriti kritičnu masu zaokruženih edukativnih ekoturističkih kompleksa, sadržaja i objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti. Projektom se želi i diverzificirati postojeća turistička ponuda s naglaskom na ekoturizam i sadržaje specifične za područje doline Neretve što će rezultirati produljenjem turističke sezone, povećanjem broja noćenja i posjetitelja te omogućiti rast gospodarstva i sprečavanje depopulacije.

Ugovore su uz župana Dobroslavića potpisali i ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, v.d. ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a Marijana Miljas Đuračić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te zamjenik gradonačelnika Ploča Ivan Marević.

Potpisivanje ugovora o financiranju Studije izvodljivosti za izgradnju luke Ubli na Lastovu Razvoj lučke infrastrukture Najavljeni projekti u lukama Dubrovačke županije vrijedni 
više stotina milijuna kuna