Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U županijskoj tvrtki Suvenir Arbor završeni pogoni i dogovorena nova ulaganja

Dugovali više od 2,6 milijuna, izašli iz predstečajne nagodbe, sad ulažu milijune u opremu i strojeve

Osnovni cilj tvrtke u županijskom vlasništvu nije profit, već želja da se nastavi tradicija dulja od 40 godina
1/22
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Ulaganja u nove hale, proizvodnju i opremu u Suveniru u zadnjih nekoliko godina penju se na više od 4 milijuna kuna

Suvenir Arbor, županijska ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, trenutačno se nalazi u velikom investicijskom ciklusu izgradnje i opremanja novih proizvodnih pogona. Tamo je ovih dana u radnom posjetu bio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima te obišao novoizgrađene i novoopremljene pogone Suvenira.

Županija će osigurati i novi namještaj poput klupa, stolova, ormarića... Obilazak radova Uskoro novi izgled Područne škole u Severinu

Investicija vrijedna 1,9 mil. kn

Tamo je završena izgradnja skladišta za sirovinu vrijedna 425.000 kuna, rekonstrukcija pilane vrijedna 370.000 kuna, izgradnja doradne pilane vrijedna 490.000 kuna, instalacija odsisa piljevine vrijedna 285.000 kuna, nabava peći za grijanje novih hala vrijedna 75.000 kuna, ulaganja vrijedna 1,645.000 kuna. No tu nije kraj. Naime, pred Suvenirom je gradnja još jedne nove modernizirane hale za proizvodnju i izradu dužinsko-širinskih ploča, investicija vrijedna 1,9 milijuna kuna za koju je ugovor o gradnji, uz prisustvo župana Damira Bajsa, potpisao ravnatelj Suvenir Arbora Alen Baščevan s prokuristom tvrtke Promont Commerce Daruvar Vladom Kočijem.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Tako se ulaganja u nove proizvodne hale, proizvodnju i opremu u Suveniru u zadnjih nekoliko godina penju na više od četiri milijuna kuna. Totalni je to preokret tvrtke nabolje koji nije došao preko noći jer riječ je o županijskoj ustanovi koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs 2013., kada je ponovno postao župan, zatekao praktički pred zatvaranjem s dugovanjima od 2,6 milijuna kuna.

Svjestan situacije, ali i značaja tvrtke koja zapošljava osobe s invaliditetom, župan Bajs tada se ulovio u koštac s problemima i krenulo je rješavanje pitanja predstečajne nagodbe. Podrazumijevalo je to brojne dogovore i niz sastanka s Ministarstvom financija, vjerovnicima, Hrvatskim šumama, ali u konačnici i s radnicima koji su se bojali za opstanak tvrtke, a time i za svoja radna mjesta svjesni, ako se proizvodnja u Suveniru ugasi, da će teško opet doći do radnog mjesta.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Na policama i diljem Europe

U posljednjih pet godina napravljen je potpuni zaokret u radu i proizvodnji Suvenira Arbora, poslovanje je stabilizirano, tvrtka zapošljava 64 radnika, od kojih su njih 39 osobe s invaliditetom. Osnovni cilj tvrtke u županijskom vlasništvu nije profit, već želja da se nastavi tradicija dulja od 40 godina.

– Prije pet godina tvrtka je imala uvjete za stečaj i mi smo odlučili da s radnicima, sindikatom i tadašnjom upravom pokušamo napraviti sve što je moguće da ona opstane. Moram reći da je tvrtka izašla iz predstečaja. Ključno je da smo to radili zbog ljudi koji ovdje rade, da se kroz posao uključe u svakodnevni život. Napravili smo preokret i u drugim stvarima pa se sad završava jedna investicija i potpisuje ugovor na dva milijuna kuna – naglasio je župan Bajs.

Danas se proizvodi Suvenira Arbor mogu naći na policama najvećih trgovačkih lanaca namještaja u Hrvatskoj, a proizvodi se izvoze i u Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Tvrtka Suvenir Arbor Pozitivan primjer Tvrtka Suvenir Arbor izašla iz predstečajne nagodbe Župan Damir Bajs naglasio je da je dionica Nova Rača-Slovinska Kovačica najduža asfaltirana cesta u županiji u zadnjih deset godina Županijska uprava za ceste peta u RH po ostvarenim sredstvima za prometnice Smanjili su dugove, a samo lani obnovljeno je 25 km cesta