Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka 45 pregleda
Petrinja obilježila Dan grada i blagdan sv. Lovre

'Ako u proračunu ne bude naš Općinski sud, neću biti ruka za državni proračun'

Darinko Dumbović
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Proslava je počela na Strossmayerovom šetalištu predstavljanjem narodne baštine petrinjskog kraja, a nakon procesije u  crkvi Sv. Lovre održana je misa

Brojnim svečanostima, te kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama Petrinja obilježava 10. kolovoza, Dan grada i blagdan petrinjskog nebeskog zaštitnika, sv. Lovre.

Sjećanja na prvi spomen grada 1240. godine kada je poveljom Petrinja proglašena slobodnim kraljevskim gradom, ali i na 10. kolovoza 1594., kada je grad oslobođen od Osmanlija oživljena su glazbeno-scenskim prikazom "Srednjovjekovna Petrinja" iz ciklusa "Petrinjske legende i priče".

Da gospodarski, turistički i i drugi razvojni potencijali Petrinje nakon stradanja u Domovinskom ratu još nisu iskorišteni, ustvrdili su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća predsjednica Vijeća Magdalena Komes (HDZ) i gradonačelnik Darinko Dumbović (Narodna stranka - reformisti).

Predložili su da se zbog velike žrtve koju je grad podnio u ratu, iduće središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održi u Petrinji.

Dumbović je podsjetio da se u Petrinji ostvaruje projekt vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 500 milijuna kuna, te projekt energetske učinkovitosti, poručivši da se tu ne smije stati.

"Ovdje svečano obećajem, ako slijedeće godine u državnom proračunu ne bude naš Općinski sud u Petrinji, neću biti ruka za državni proračun. Već sam tri puta dizao ruku, ali nisam ništa dobio. To će biti moj uvjet. Bez prihvaćanja projekata vrijednih milijardu kuna, ne želim razgovarati", rekao je Dumbović.

Proslava je počela na Strossmayerovom šetalištu predstavljanjem narodne baštine petrinjskog kraja, a nakon procesije u  crkvi Sv. Lovre održana je misa. U podne je u Gradskom parku počeo glazbeni program uz nastup kulturno-umjetničkih društava, Gradske limene glazbe, Petrinjskog puhačkog kvarteta, Gamir Kukuruzović Django Group, grupe Magazin i drugih izvođača.

Dan grada Petrinjcima su čestitali izaslanik premijera Plenkovića sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanica predsjednika Sabora, saborska zastupnica Željka Josić i varaždinski župan Radimir Čačić.

Nagrade grada Petrinje primili su humanitarka Tonka Pezelj i sportski djelatnik Srećko Telar.