Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Kulturnom centru u Bilju predstavljen projekt Osječko-baranjske županije

Dvorac Eugena Savojskog u Bilju bit će perjanica turizma

Foto: OBŽ
Dvorcu pokušavaju vratiti dušu sadržajem i pričom koja vraća u prošlost, kažu u Općini Bilje, a ukupna vrijednost izrade projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu Dvorca iznosi 2,216.000 kuna

Završna konferencija projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije dvorca Eugena Savojskog u Bilju održana je tjedna u Kulturnom centru u Bilju. Ukupna vrijednost izrade projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu dvorca iznosi 2,216.000 kuna. Od toga su 1,883.600 kuna, odnosno 85 posto, sredstva Europske unije, a preostalih 334.000 kuna osiguravaju Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

Priča o Savojskom

Cilj je Interpretacijske studije, koju su izradile prof. dr. sc. Jasna Horvat i prof. dr. sc. Josipa Mijoč,  opisati namjenu prostora u skladu potrebama suvremenih posjetitelja s jasno naznačenim smjernicama za brendiranja Dvorca.

– U prvom je planu dvorac koji je Eugen Savojski izgradio vlastitim novcem kao jedan od njih pet u svijetu. Prema našim izvorima, Eugen Savojski u biljskom je dvorcu donio strateški važnu odluku kojom je povezao jugoistočnu Europu sustavom 12 gradova utvrda povezanih rijekama. Biljski dvorac bio je njegovo privatno sjedište – rekla je prof. Jasna Horvat.

Dodala je da je intimniji plan povezan s njegovim životopisom, navikama i najbližim suradnicima te da će dvorac biti opremljen multimedijskim sadržanima prema potrebama modernog turista. Studijom je dvorcu dodijeljen naziv Ars Eugenium, a predstavljao bi i gospodarsku poveznicu lokalne zajednice, obrta i obiteljskih gospodarstva u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji.

Povratak u prošlost

Ideja o obnovi dvorca postoji više od 10 godina, a 2017. na inicijativu župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i općinskog načelnika Željka Cickaja riješeni su imovinsko-pravni  odnosi te dvorcem sada upravlja Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

– Na početku prvog mandata rekli smo da će nam prioritet biti obnova baštine, čiji je dio i ovaj dvorac. U ovom trenutku obnavlja se dvorac u Našicama, a dvorac u Tikvešu je završen. Obnova ovog dvorca turistički je i povijesno bitna za Slavoniju, a svjesni 
smo koliko neispričanih priča krije dvorac Eugena Savojskog i koji potencijal predstavlja ponajprije za razvoj turističke ponude istoka Hrvatske – kaže župan Anušić.

– Ovo je najvredniji projekt na prostoru Općine Bilje čija je pojedinačna vrijednost veća od 100 milijuna kuna. Dvorac će dijelom 
biti muzejski i bit će perjanica turizma u Osječko-baranjskoj županiji, a razgovaramo s Beljem i Muzejom Slavonije u vezi s 
eksponatima jer to je neodvojivo. Pokušavamo mu vratiti dušu sadržajem i pričom koja nas može vratiti u prošlost – dodaje načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.