Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
OBNOVLJENA KULTURNA BAŠTINA

Dvorac Janković u Suhopolju je hit

Foto: Kristijan Toplak
- Povezali smo posjetiteljski, smještajni i ugostiteljski sadržaj, što se pokazalo kao dobar i održiv poslovni model upravljanja kulturnom baštinom – kaže Sanja Sudar, direktorica Centra za posjetitelje "Dvorac Janković"

Od organiziranih grupa jednodnevnih posjetitelja, obitelji koje dolaze "samo na kavu", Booking noćenja, poslovnih konferencija, pa do cikloturista i svatova – profil je to gostiju koji dolaze u novi Centar za posjetitelje "Dvorac Janković" u Suhopolju. Obnovljeni dvorac otvoren je u svibnju.

– Jedna od stvari po kojima smo svakako posebni je mogućnost noćenja u dvorcu u jednoj od petnaest visokokategoriziranih soba s četiri zvjezdice uz doručak u našem restoranu. Potražnja je i nas iznenadila te smo već dosegli brojku od više od tri stotine ostvarenih noćenja u jednom mjesecu. S obzirom na to da nudimo i uslugu smještaja, radimo 0-24 sata, svaki dan u tjednu. Uz sobe, tu je i konferencijska dvorana, suvenirnica, najam brdskih i električnih bicikala te lobby bar s izlazom u prekrasan vrt. Povezali smo posjetiteljski, smještajni i ugostiteljski sadržaj, što se pokazalo kao dobar i održiv poslovni model upravljanja kulturnom baštinom – kaže Sanja Sudar, direktorica Centra za posjetitelje "Dvorac Janković".

Posjetitelji na multimedijalan i interaktivan način istražuju povijest obitelji Janković i Suhopolja.

– Prate vremensku crtu koja se proteže kroz cijeli dvorac, a koja osim provjerenih povijesnih činjenica uvlači posjetitelja u zanimljiv svijet legendi. Priča završava u zimskom vrtu ispred kojeg je izložen klavir iz 19. stoljeća koji je vrijedna donacija dvorcu iz Siska. Posjetitelje zatim upućujemo u perivoj s tabletom uz pomoć kojega kreće u istraživanje i potragu za QR kodovima čijim očitanjem će ući u proširenu stvarnost u kojoj mu grof otkriva razne tajne – prikazuje direktorica Sudar.