Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Novost u park-šumi Stražnik

Edukacija i rekreacija na stazi “Upoznajmo šumu”

Foto: Zagrebačka županija
Ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek podsjetila je kako je Park-šuma Stražnik, koja s Park-šumom Tepec-Palačnik čini prepoznatljivu vizuru Samobora, zaštićena još 1970. godine

Ljubitelji prirode i rekreacije imaju novu destinaciju – edukativno-rekreativnu stazu “Upoznajmo šumu” otvorenu u samoborskoj Park-šumi Stražnik. Prikazujući šumsko bogatstvo, s poučnim tablama i učionicom na otvorenom, staza predstavlja malu školu u prirodi.

– Siguran sam da će ovo mjesto vrvjeti izletnicima, pogotovo u dane vikenda. Posebno treba pohvaliti edukativan karakter šetnice, za školarce. Nema sumnje – ovdje će biti najljepša učionica na otvorenom – rekao je na otvorenju staze zamjenik župana Ervin Kolarec.

Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek podsjetila je kako je Park-šuma Stražnik, koja s Park-šumom Tepec-Palačnik čini prepoznatljivu vizuru Samobora, zaštićena još 1970. godine.

Dalibor Udovič iz tvrtke Montera, koja je izvođač, pojasnio je da je staza u dužini 350 metra, kružnog oblika sa šetnicom koja je izdignuta od razine tla pola metra radi lakšeg kretanja. Stazu je projektirao arhitekt Darko Stresec iz tvrtke ARHIKON.

Izaslanik ministrice poljoprivrede Igor Đurišević naglasio je da ga veseli da se ovakav projekt ostvario u blizini urbanog naselja te što je svima besplatno dostupan u svako doba godine.

Priliku da na stazi “otvore” učionicu na otvorenom imali su učenici trećeg razreda Osnovne škole Samobor koji su ondje održali 
radionicu “Jesen u mom kraju”.

Staza “Upoznajmo šumu” uređena je sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000 kuna, od čega je 80 posto financirano sredstvima  Europske unije.