Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije započeo projekt “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti – KardioPRotect”

Edukacije i preventivni pregled za 65.000 osoba

Foto: Zagrebačka županija
Prva od devet planiranih kampanja s preventivnim pregledima – kontrolom šećera u krvi, mjerenjem krvnoga tlaka i saturacije kisika u krvi – održat će se 7. listopada u Velikoj Gorici, na prostoru sajmišta

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije u partnerstvu s Domom zdravlja i Ljekarnama Zagrebačke županije počeo je s 
provedbom projekta “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije – KardioPRotect”.

Intenzivna kampanja

Cilj je projekta povećanje znanja i svijesti građana o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti provedbom stručnih, informativno-promotivno i edukacijskih, ali i konkretnih preventivnih aktivnosti i pregleda, čime će se doprinijeti smanjenju oboljenja kod šire populacije. S obzirom na pogubne podatke najniže tjelesne aktivnosti kod mladih u dobi od 15 do 24 godine na mlađu se populaciju želi djelovati preventivno, dok je u aktivnostima zastupljeno zrelo i starije stanovništvo koje se nalazi u visokom riziku od kardiovaskularnih bolesti jer povećanje smrtnosti počinje u dobi iznad 50 godina i raste prema najstarijim dobnim skupinama.

Očekuje se da će projektom kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede biti obuhvaćeno 65.000 osoba.

KardioPRotect je predstavio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik, a u ime  Zagrebačke županije, osnivača Zavoda, podršku projektu uputio je zamjenik župana Damir Tomljenović.

– Najvažnije je prevenirati – poručio je Tomljenović dodavši kako se prevencijom spašavaju životi, ali i štede sredstva za dugotrajna liječenja koja se onda mogu usmjeriti dalje u prevenciju.

– Naš cilj je osvijestiti ljude i približiti im probleme kardiovaskularnih bolesti – rekao je Gajnik pobrojivši niz promotivnih aktivnosti koje će se provoditi.

Tako će u devet gradova Zagrebačke županije biti organizirani preventivni pregledi na kojima će građani moći dobiti niz savjeta o prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Prva od devet planiranih kampanja s preventivnim pregledima – kontrolom šećera 
u krvi, mjerenjem krvnoga tlaka i saturacije kisika u krvi – održat će se 7. listopada u Velikoj Gorici, na prostoru sajmišta.

Također, KardioPRotect obuhvaća intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radiopostaja, kao i izradu 
edukativnih materijala.

Vodeći uzrok smrti u svijetu

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko četiri milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80 posto smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti.

Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.746 kuna od čega je 85 posto iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 25 posto iz proračuna RH. Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije izradio je promotivni video KardioPRotecta kojem je cilj široj javnosti na jednostavan način predstaviti sam projekt. Video možete pogledati i na YouTube kanalu.