Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavski župan Danijel Marušić na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Varaždinu

Energetskom obnovom protiv porasta cijene energenata

1/2
Foto: BPŽ
Hrvatski župani razgovarali su i o uvođenju eura, decentralizaciji, centrima izvrsnosti, datumu obilježavanja 20. godišnjice Hrvatske zajednice županija i molbi za pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske

Aktualnosti iz djelokruga Ministarstva financija, raspolaganje državnom imovinom te višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. neke su od tema o kojima se raspravljalo na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Varaždinu.

Hrvatski župani razgovarali su i o uvođenju eura, decentralizaciji, centrima izvrsnosti, datumu obilježavanja 20. godišnjice Hrvatske zajednice županija i molbi za pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a bit će prezentiran i rad centara izvrsnosti 
Varaždinske županije.

Inicijative pred Vladom

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je sastanak s ministrom 
financija Markom Primorcem  kako bi se detaljno raspravile inicijative lokalne i regionalne samouprave. Također, istaknuo je važnost pitanja raspolaganja državnim zemljištem.

– Decentralizacija državnog zemljišta, odnosno raspolaganje državnim zemljištem odluka je  koja se donosi najbliže građanima, odnosno na razini županija. Time se znatno ubrzava aktivacija državnog zemljišta – poručio je Marušić.

– Svjedoci smo porasta cijena energenata, kako u školstvu tako i u zdravstvu za 70 do 80 posto, čak i više. U Brodsko-posavskoj županiji energetski smo obnovili 23 škole i sve bolničke zgrade svoga bolničkog sustava i to se pokazalo ispravnim. Tu su uštede energije bile i do 72 do 75 posto – dodao je župan Marušić.

Upitan o porastu cijena energenata, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da su oni u županiji osigurani do kraja godine:

– U Varaždinskoj županiji još smo početkom godine osigurali isporuku dovoljne količine energenata, i to nakon što smo već tada uočili porast cijena od 50 do 70 posto.

Podsjetio je i na nedavne krizne situacije u Varaždinskoj županiji, tuču koja je nanijela goleme štete cijelom hrvatskom  cvjećarstvu i nedavnu masovnu prometnu nesreću, pri čemu su službe žurno reagirale i spasile brojne živote.

– Vjerujem da ćemo dobro surađivati i razgovarati sa svim  hrvatskim županijama te Vladom RH – zaključio je Stričak.

Razvoj gradova i općina

Kako je priopćeno iz Hrvatske  zajednice županija, predstavnici Državne geodetske uprave predstavili su višegodišnji program 
katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. godine. Provedbom aktivnosti iz programa osigurat će se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države te u kojima se obavlja više od 80 posto gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju.