Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Općina Oriovac i Brodsko-posavska županija bili su pokrovitelji manifestacije

Entuzijazam i ljubav prema lipicancu vraćaju nadu u opstanak Slavonije

storyeditor/2024-08-30/PXL_160624_116206928.jpg
1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL SUDJELOVALO je osam vozača dvoprega i sedam jahača koji su na idiličnom poligonu uz samu Savu pokazali svoje vještine upravljanja dvopregom i teklićkog jahanja
Slavonski Kobaš bio mjesto gdje su se okupili uzgajivači i ljubitelji lipicanaca kako bi još jednom pokazali svoju privrženost tradiciji uzgoja konja te pasmine

Brodsko-posavska županija u samom je vrhu u konjogojskom uzgoju u Hrvatskoj, kako po broju uzgajivača tako i po broju grla.

U godišnjem izvješću Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu objavljeno je da su 2022. u Hrvatskoj bila evidentirana ukupno 2243 grla lipicanske pasmine. Prema kategorijama, najbrojnija je ona rasplodnih kobila sa 632 grla, rasplodnih pastuha je 81, pastuha 538 i kobila 434.

Prirodna povezanost

Glavnina hrvatskog uzgoja lipicanaca nalazi se u četiri slavonske županije: Brodsko-posavskoj (546), Osječko-baranjskoj (580, od kojih je 167 u vlasništvu Državne ergele Đakovo), Vukovarsko-srijemskoj (519) i Požeško-slavonskoj (169, od kojih je 80 u vlasništvu Državne ergele Lipik).

Brodsko-posavska županija organizira i podupire brojne sadržaje čiji je cilj umrežavanje poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova kako bi bili konkurentniji na tržištu i bili spremniji prijavljivati svoje projekte na natječaje fondova Europske unije. Jedan od njih je i folklorno-sportska manifestacija "Razigrani lipicanci" u Slavonskom Kobašu, koja je okupila uzgajivače i ljubitelje lipicanaca kako bi još jednom pokazali svoju privrženost tradiciji uzgoja konja te pasmine u Slavoniji.

U Slavonskom Kobašu održana folklorno-sportska manifestacija "Razigrani lipicanci"
Foto: KONJOGOJSKA UDRUGA SLAVONIJA U Slavonskom Kobašu održana folklorno-sportska manifestacija "Razigrani lipicanci"

Sudjelovalo je osam vozača dvoprega i sedam jahača koji su na idiličnom poligonu uz samu Savu pokazali svoje vještine upravljanja dvopregom i teklićkog jahanja. U konjičkim sportu važna je vještina i odnos stvoren između čovjeka i konja, a uspjeh ovisi o fizičkoj sposobnosti konja i međusobnom povjerenju konja i vozača, odnosno jahača.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Općine Oriovac i Brodsko-posavske županije, u čije je ime prisutne pozdravio pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović.

– Ovo je još jedna manifestacija koja pokazuje prirodnu povezanost hrvatskog čovjeka i lipicanca. Ta prirodna sinergija obilježila je životnu epohu na ovim nikad sigurnim, trusnim i teškim područjima za život i preživljavanje – rekao je Burazović.

Pod zaštitom UNESCO-a

Uspostavljena prijateljstva i zajedničko nastojanje u čuvanju tradicije uzgoja lipicanca, koja je pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština, glavna su nagrada za natjecatelje i za Slavoniju u kojoj žive.

Predsjednik Konjogojstvene udruge Slavonija Matija Jošić rekao je da entuzijazam i ljubav prema lipicancu koju su pokazali sudionici manifestacije vraćaju nadu i vjeru u opstanak slavonskog ruralnog prostora. Samo aktivnim življenjem, a uzgoj lipicanca to jest, u svim dijelovima Slavonije može se sačuvati ta regija ovakva kakvu je danas poznajemo.

storyeditor/2024-08-30/20240825_111406-scaled.jpg Dodjela Orlanda Simfonijskom orkestru Grand prix storyeditor/2024-08-30/FB_IMG_1725018725161.jpg Obrada pristiglih ponuda trajat će oko dva mjeseca Terme Bjelovar na korak do realizacije – stigle su četiri ponude storyeditor/2024-09-02/KAj_su_jeli_nasi_stari.jpg Manifestacija je posebna jer stavlja naglasak na domaću hranu 43. manifestacija Kaj su jeli naši stari: Ovo nas vraća u prošlost