Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Manifestacija je posebna jer stavlja naglasak na domaću hranu

43. manifestacija Kaj su jeli naši stari: Ovo nas vraća u prošlost

storyeditor/2024-09-02/KAj_su_jeli_nasi_stari.jpg
Foto: Zagrebačka županija Tomljenović je izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno članicama 14 udruga žena koje su svojim kulinarskim umijećem čuvale tradiciju vrbovečkog kraja
Tijekom tri dana, brojni posjetitelji uživali su u bogatoj ponudi tradicionalnih jela i domaćih slastica, uz prateći kulturno-umjetnički i zabavni program

Proteklog vikenda Vrbovec je ponovno postao gastronomska prijestolnica kontinentalne Hrvatske, ugostivši 43. izdanje turističko-kulinarske manifestacije "Kaj su jeli naši stari." Tijekom tri dana, brojni posjetitelji uživali su u bogatoj ponudi tradicionalnih jela i domaćih slastica, uz prateći kulturno-umjetnički i zabavni program.

Kobasice i špek glavni

Manifestaciju je svečano otvorila potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, dok je Zagrebačka županija, dugogodišnji pokrovitelj događaja, i ove godine pružila veliku podršku, što je istaknuo i zamjenik župana Damir Tomljenović, rođeni Vrbovčanin. Tomljenović je izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno članicama 14 udruga žena koje su svojim kulinarskim umijećem čuvale tradiciju vrbovečkog kraja.

– Ova manifestacija je poseban događaj koji nas vraća u prošlost i podsjeća na bogatstvo naše kulturne baštine. U današnjem ubrzanom načinu života, prava je povlastica jesti domaću hranu, pripremljenu na tradicionalan način – rekao je Tomljenović. Prisjetio se i prvih dana manifestacije 1981., naglasivši kako je ona tijekom godina doživjela različite faze, ali je danas ponovno prepoznata kao događaj koji zaslužuje respekt, zahvaljujući svom naglasku na očuvanju domaće gastronomije.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj s ponosom je istaknuo kako Vrbovec zadnjeg vikenda u kolovozu postaje "najveći grad Hrvatske". "Naši gosti iz drugih krajeva Hrvatske uvijek su oduševljeni onim što ovdje dožive. Naša manifestacija je posebna jer stavlja naglasak na domaću hranu i na ono što su spravljale naše bake i mame," rekao je Kralj.

Glavne zvijezde manifestacije bile su kobasice i špek, a posjetitelji su uživali u specijalitetima poput vrbovečke pere, štrukli, seljačkog graha, špek fileka i raznih mesnih delicija. Tu su i mesna štruca, mahune s krumpirom, pileći ragu s njokima, faširanci s mahunama i krumpirom, kotlovina, pileći paprikaš, domaći ljevanci, lovački gulaš, kuhana šunka sa svježim sirom, svinjski kotleti i krpice sa zeljem te piletina s mlincima. Uz gastronomsku ponudu, manifestacija je uključivala i brojne radionice, izložbe te sportska natjecanja, pružajući bogat sadržaj za sve generacije.

Promicanje tradicije i običaja

Cilj ove jedinstvene manifestacije nije samo očuvanje izvorne gastronomije vrbovečkog kraja već i promicanje kulturne baštine, tradicije i običaja, čime se obogaćuje turistička ponuda kontinentalne Hrvatske. Zagrebačka županija, koja je ove godine podržala manifestaciju s devet tisuća eura, prepoznaje značaj ovakvih događaja za razvoj lokalne zajednice. Osim toga, u 2024. godini, županija će organizaciju manifestacija važnih za turističku ponudu financijski podržati s ukupno 150 tisuća eura.

Manifestacija "Kaj su jeli naši stari" postala je nezaobilazan događaj za sve ljubitelje tradicionalne hrane i kulturne baštine te predstavlja važan doprinos očuvanju i promociji vrbovečkog identiteta.

storyeditor/2024-08-29/klizista_obilazak_ministar_bacic_kolovoz_2024__1_.jpg Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i župan Anđelko Stričak obišli tri sanirana klizišta U Varaždinskoj županiji u tri godine sanirano ječak 55 klizišta storyeditor/2024-08-30/vijece_1__1_.JPG Gradsko vijeće Koprivnice usvojilo je polugodišnje izvršenje proračuna Mišel Jakšić: Koprivnica ima najviše radnih mjesta u 25 godina storyeditor/2024-09-02/PXL_170923_103327586.jpg Vinkovačke jeseni Prigodan časopis s do sada neobjavljenim fotografijama