Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i župan Anđelko Stričak obišli tri sanirana klizišta

U Varaždinskoj županiji u tri godine sanirano ječak 55 klizišta

storyeditor/2024-08-29/klizista_obilazak_ministar_bacic_kolovoz_2024__1_.jpg
1/3
Foto: Varaždinska županija U SANACIJU je uloženo sedam milijuna eura

Zahvaljujući pomoći Vlade RH, resornog ministarstva i Hrvatskih voda, u Varaždinskoj županiji sanirano je čak 55 klizišta. Tri sanirana klizišta u zaseoku Pavlineki u Općini Bednja, Jelovcu Voćanskom u Općini Donja Voća i Radovcu u Općini Cestica, koja su sanirana državnim sredstvima, obišao je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sa županom Anđelkom Stričakom i načelnicima Damirom Poljakom, Sanjom Kočet i Mirkom Korotajem.

Svake se godine otvaraju nova klizišta i to toliko brzo da ih se ne stigne sanirati pa se može reći da su klizišta za Varaždinsku i druge županije na brdsko-planinskim područjima ono što su požari za Dalmaciju.

– U posljednje tri godine u Varaždinskoj županiji sanirali smo 55 klizišta, u što je uloženo sedam milijuna eura. O koliko je velikom i važnom ulaganju riječ govori podatak da toliko iznosi godišnji proračun Županijske uprave za ceste. Jasno je da bez pomoći Vlade premijera Andreja Plenkovića, resornog ministarstva i Hrvatskih voda ne bismo u tome uspjeli. U sanaciji smo sudjelovali s 800.000 eura vlastitih sredstava, dok je oko 6,2 milijuna eura stiglo iz EU i državnog proračuna te proračuna Hrvatskih voda – rekao je župan Stričak. Sanacija klizišta rezultat je odluke Vlade RH koja je donesena prošle godine na inicijativu župana Stričaka, a u dogovoru s načelnicama i načelnicima na čijem se području nalaze.

U SANACIJU je uloženo sedam milijuna eura
Foto: Varaždinska županija U SANACIJU je uloženo sedam milijuna eura

– Ovakav model sanacije klizišta bio je presedan. To je dobar projekt, s kojim ćemo nastaviti ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u drugim županijama sjeverozapadne i središnje Hrvatske u kojima se sve više otvaraju klizišta kao posljedice klimatskih promjena. Jedinice lokalne samouprave na temelju vlastitih sredstava ne mogu ih same obnoviti, pa ni županije ni nadležna javna tijela koja upravljaju infrastrukturom. Inicirat ću na Vladi RH s kolegama, ministrom mora, prometa i infrastrukture te ministricom zaštite okoliša i zelene tranzicije da svatko od nas pripremi odluke i programe kako bismo uspostavili program za sustavno rješavanje klizišta – rekao je ministar Bačić. Napomenuo je da je poseban program već donesen za stambeno zbrinjavanje građana čiji su stambeni objekti ugroženi ili je uslijed otvaranja klizišta narušena njihova sigurnost i mehanička otpornost.

storyeditor/2024-09-02/PXL_170923_103327586.jpg Vinkovačke jeseni Prigodan časopis s do sada neobjavljenim fotografijama storyeditor/2024-08-30/20240817_212602-scaled.jpg Priznanje Ratku Rudiću Svjetski dani vaterpola u Korčuli uz revijalnu utakmicu storyeditor/2024-08-30/smz_a_slager_turizam__2_.jpeg 160.000 eura za sufinanciranje turističkih projekata Tih 15.000 eura uložili smo u gradnju bazena, a proširili smo i terase