Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 6554 pregleda
Pobuna zbog ravnatelja ergele Đakovo:

Ergelu Đakovo će voditi pet HDZ-ovaca, a ne uzgajivači konja

Državna ergela Đakovo
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Novi ravnatelj je Mirko Damjanović, zaposlenik privatne veterinarske stanice koja s ergelom ima ugovor o skrbi i liječenju konja

Veterinar Mirko Damjanović iz Strizivojne zasjet će 5. lipnja na mjesto ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik. Naslijedit će, tako, Varaždinca Nidela Korabija, koji je na čelu ergele proveo pet godina. Mandat je Korabiju istekao 30. travnja, a iako se ponovno kandidirao, novo Upravno vijeće izabralo je Damjanovića. Niz novih imenovanja izazvao je, pak, negodovanje među pojedinim stručnim krugovima u Hrvatskoj. A oni, istodobno, ističu kako je dr.sc. Korabi prvi Hrvat u povijesti koji je postao, nedavno, generalnim tajnikom svjetske organizacije za uzgoj lipicanaca LIF.

“Klasično uhljebljivanje”

- Miče se svjetski priznatog stručnjaka, a dovodi se zaposlenika privatne đakovačke veterinarske stanice koja s ergelom, usto, ima sklopljen 300.000 kuna vrijedan godišnji ugovor o skrbi i liječenju konja. Je li to možda sukob interesa? Hoće li taj čovjek, kao ravnatelj, potpisati smanjenje troškova za usluge veterinarskestanice u koju će se, nakon isteka mandata, vratiti raditi? – pita se naš sugovornik iz struke, upućen u zbivanja. Imenovanja u Upravnom vijeću, nadalje, smatra “klasičnim uhljebljavanjem”.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
- Ministarstvo je u novo Upravno vijeće (UV) stavilo trojicu članova, od kojih jedan uzgaja kamilicu, a jedan ima pilanu. Uz dužno poštivanje, ergela se bavi konjima, a niti jedan od njih nije uzgajivač konja. Ergelu će voditi zapravo pet HDZ-ovaca – upozorava on, i ističe kako sam nema veze s politikom.

Čelnik UV-a odnedavno je Damir Agičić, inače pomoćnik ministra poljoprivrede, a članovi su Željko Vuković, Josip Tomičić i Jozo Miličević. Za komentar smo, na sve te navode, upitali i resorno ministarstvo.

- Upravno vijeće izabralo je za novog ravnatelja kandidata koji ispunjava sve uvjete propisane natječajem. Ergelu će ubuduće voditi osoba iz Đakova, što do sada nije bio slučaj.

Dosadašnji ravnatelj gospodin Korabi ostaje u sustavu gdje će pridonijeti svojim znanjem i stručnošću. Za tumačenje sukoba interesa nadležno je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa – napisali su nam iz Ministarstva poljoprivrede. Inače, sam ministar Tomislav Tolušić nedavno je u Đakovu prvi potvrdio informaciju o izboru Mirka Damjanovića, ističući kako je on osobno potpisao tu odluku.

Podigao prihode ergele

Naš se sugovornik, pak, ne slaže sa stavom da ergelu treba voditi Slavonac “jer se onda ne treba zvati državna ergela, nego županijska”. Ni novi, ni stari ravnatelj jučer nisu bili za razgovor s novinarima.

– Još nisam ravnatelj, dolazim 5. lipnja pa ako me možete zaobići – kratko nam je rekao Damjanović. Korabi nam je samo potvrdio da je bio u utrci za novi mandat.

– Da, kandidirao sam se, vjerujem da imam tu kvalitetu, ali ne bih htio ništa komentirati – kazao je. Nidel Korabi ostat će zapamćen po zaokretu u turističkim potencijalu ergele, zbog čega joj je za 78 posto porastao prihod. Ni Damjanović nije nepoznat Đakovčanima, slovi za veterinarskog stručnjaka, a stanica u kojoj radi je 300 metara od ergele.