Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izrađena studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala OBŽ-a

Geotermalna energija koristit će i za proizvodnju hrane

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Geotermalna energija može služiti u stakleničkoj proizvodnji, sušenju i procesiranju hrane, kao i za zagrijavanje ribnjaka, a kao mikrolokacije izvojeni su Osijek, GatČamagajevci, Donji Miholjac, Marijanci i Bockovci (Viljevo)

Iako je nedvojbeno da se na području Osječko-baranjske županije nalazi više izvora geotermalne energije, oni su još uvijek samo neiskorišteni potencijali, a tek je nekoliko primjera njihova uspješnog korištenja.

Kako bi se stvorile pretpostavke za kvalitetno istraživanje tih potencijala i resursa, kao preduvjeta njihova korištenja za razvoj perspektivnih gospodarskih grana, poljoprivrede i turizma te prelaska na obnovljive izvore energije, Županija je pripremila i provela projekt "Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije".

Izračunati i troškovi

– Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,2 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva EU 2,7 milijuna kuna, a ostatak je osigurala Županija. Provedba projekta počela je 1. kolovoza 2019. i traje do 1. kolovoza ove godine. Stoga je pripremljena Studija o mogućnostima iskorištavanja geotermalnog potencijala na području Osječko-baranjske županije, kao i izvješća o geotermalnom potencijalu mikrolokacija, a vrijednost te dokumentacije je 1,9 milijuna kuna. Glavni cilj studijske dokumentacije bila je identifikacija najperspektivnijih lokacija za iskorištavanje geotermalne energije, koje će biti povoljne za planiranje detaljnih istraživanja te financijska procjena daljnjih istražnih radova – pojasnila je Gabrijela Čurković, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU.

SUFINANCIRANJE POSLOVANJA U ZRAČNOM PROMETU ZLO-u potpora Županije od milijun kuna

Studijsko-tehničku dokumentaciju izradila je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Geoda Consulting d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar i Crodux derivati dva d.o.o. iz Zagreba, čime je stvorena konkretna podloga za daljnje korake prema konačnom cilju, a to je aktiviranje jedinstvenog geotermalnog potencijala OBŽ-a.

 

Za sušenje voća, povrća...

– U projekt smo ušli jer znamo da su geotermalni potencijali naše županije veliki, ali i potpuno neiskorišteni, osobito kada govorimo o poljoprivredi i proizvodnji hrane, plastenicima, staklenicima, proizvodnji čiste zelene energije, električne energije i naravno turističkim potencijalima. Sada imamo dokumentaciju s izdvojenim mikrolokacijama čiji je potencijal moguće aktivirati u relativno kratkom roku zahvaljujući postojanju infrastrukture. To je ujedno i kvalitetna podloga za buduće investitore i realizaciju tih potencijala jer su opisani rudarski radovi i tehnološka rješenja koje je potrebno obaviti da bi se postojeće bušotine prenamijenile u proizvodnu geotermalnu bušotinu, kao i rudarski radovi bušenja nove proizvodne bušotine. Osim toga, za svaku mikrolokaciju izračunata su i potrebna kapitalna ulaganja i operativni troškovi proizvodnje geotermalne vode te analiza tržišta geotermalne vode – ističe župan Ivan Anušić.

Izdvojene mikrolokacije su Osijek, Gat-Čamagajevci (Belišće), Donji Miholjac, Marijanci i Bockovci (Viljevo). U Studiji se navodi da korištenje geotermalne energije može biti izravno: u toplinarstvu, poljoprivredi te proizvodnji hrane (staklenička proizvodnja te sušenje žitarica, voća i povrća, pasterizacija i sterilizacija...), kao i za zagrijavanje ribnjaka, dok je neizravno korištenje moguće za proizvodnju struje.