Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Domaćin sjednice Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj bila je Zagrebačka županija

Glavne teme: navodnjavanje i pametna sela

1/2
Foto: Zagrebačka županija
– Ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, izgradnjom i obnovom škola i društvenih domova, ali i izdašnim bespovratnim potporama za poljoprivrednike želimo što više približiti ruralne sredine urbanima – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović o konceptu “pametnih sela”

Uloga navodnjavanja u vremenima klimatskih promjena i konceptu pametnih sela neke su od tema Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatske zajednice županija, koja je sastanak održala u Rugvici. Zagrebačka je županija bila domaćin,  a zamjenik zagrebačkog župana Damir Tomljenović spomenuo je koje mjere županija donosi kako bi osnažila ruralni prostor i motivirala mlade ljude da ostanu živjeti na selu.

– Ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, izgradnjom i obnovom škola i društvenih domova, ali i izdašnim bespovratnim potporama za poljoprivrednike želimo što više približiti ruralne sredine urbanima, učiniti poljoprivredu poželjnom djelatnošću – rekao je Tomljenović istaknuvši da će “Pametna sela” biti nadogradnja daljnjeg razvoja ruralnog prostora.

Tema pametnih sela pokazala se interesantnom za sve županije, a sam koncept predstavio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Zagrebačke županije.

Tema je bila i navodnjavanje pa su članovi radne skupine istaknuli njegovu ulogu. Na sastanku su se zato razmotrili planovi ulaganja u razvoj navodnjavanja u sljedećem razdoblju, kao i postojeće financijske limite po projektu. Inače, na području Zagrebačke županije u pripremi su tri projekta sustava navodnjavanja, među kojima je najveći Rugvica-Lupoglav, koji obuhvaća više od 1600 hektara procijenjene vrijednosti 180 milijuna kuna.