Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Jedinstven projekt u Hrvatskoj, ali i šire

Golemi spomenik Gospi u završnoj fazi, postat će odredište vjerskog turizma

Primošten Gospa
Foto: Općina Primošten Facebook
Za taj projekt iskazan je značajan interes i odobravanje, a svoj 'blagoslov' dala je Sveta Stolica kažu iz Općine

Načelnik Općine Primošten Stipe Petrine sa suradnicima se sastao s predstavnicima DCE "Cammini Lauretani" iz Italije. Povod susreta bilo je definiranje načina suradnje u svrhu razvoja projekta "Cammini Lauretani" na međunarodnom nivou, sa referiranjem na temu afirmacije programa tzv. "Europski kulturni itinerer Europskog Vijeća".

Općina Primošten svojim gostima prikazala je stupanj razvoja projekta realizacije spomenika Gospe od Loreta koji je u završnoj fazi izgradnji, priopćili su na Facebook stranici Općine.

- Takav projekt jedinstven je u Hrvatskoj ali i šire. Za taj projekt iskazan je značajan interes i odobravanje, a svoj 'blagoslov' dala je Sveta Stolica odnosno Papa Franjo - kažu iz Općine.

Foto: Općina Primošten Facebook

Na sastanku se utvrdila potreba razvoja teme "Cammini Lauretani", koji je već dio protokola o suradnji potpisanog u Loretu u listopadu 2016. Proučena je i dokumentacija projekta "Interreg Italia Hrvatska 2014-2020." kao i projekta za Jadransko Jonsku regiju, a pozitivno je ocijenjena moguća zajednička suradnja na projektu čiji je cilj promocija gore navedenog projekta povezujući vjerske lokacije Svete Marijine Kuće u Loretu, smještene kako u Italiji tako i u Hrvatskoj, u kontekstu većeg razvoja vjerskog turizma kao oblika održivog turizma.

Sastanak je završen na brdu Gaj gdje su gosti imali priliku uživo vidjeti napredak radova na projektu realizacije spomenika Gospe od Loreta.

Podsjetimo u razgovoru za Lokalni načelnik Petrina govorio je o spomeniku Gospi od Loreta, visokom 17 metara, koji će se za vedra vremena vidjeti iz Italije. Kada u travnju iduće godine bude postavljen na brdu Gaj iznad Primoštena, bit će to jedan od najvećih marjanskih spomenika na svijetu.