Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
hobi brođanina za opuštanje

Goran Pejčić uzgaja ukrasne kokoši, cijena im je od 30 do 100 eura

1/4
Foto: Vedran Balen
Posjetitelji na sajmovima najviše gledaju moje ukrasne kokoši, a posebno ih vole djeca. U šatoru je uvijek gužva – zaključio je Pejčić

Brođanin Goran Pejčić godinama se iz hobija bavi uzgojem ukrasne peradi. U posao je krenuo ponajprije zato što voli životinje i ima ih puno dvorište, oko 200 primjeraka, od kojih su neke i pobjeđivale na sajmovima i izložbama. Ukrasne kokoši Goran uzgaja na svomu malom obiteljskom gospodarstvu, pa veći dio života provedu u voćnjaku na otvorenom. Na tržištu su njegove pernate ljubimice dosta tražene, solidnim primjercima cijena je oko 30, a onima najatraktivnijim i do 100 eura. Kupci su većinom drugi uzgajivači, dok piliće kupuju svi.

božić dolazi u brod Počelo postavljanje blagdanske rasvjete po gradu

– Ljubav prema peradi u meni tinja od djetinjstva. Ako ih zavoliš kao mali, voljet ćeš ih uvijek. Radim uglavnom teške fizičke poslove i onda mi ovaj hobi odlično dođe za odmor živaca, a može se i zaraditi. Sjedenje u voćnjaku i gledanje u perad opušta me puno bolje nego odlazak u kafić – kaže Goran. Uzgaja različite pasmine, od nizozemske bjelokape kokoši, bijele brame i plymouth rocka do žutog orpingtona do vijandote, australorpa, japanske svilene, patuljaste i kovrčave kokinkine. Kad je sezona razmnožavanja, sve kokoši imaju svoje boksove.

– Sitne patuljaste pasmine uzgajam isključivo radi uživanja u njihovu izgledu. Od njih nema mesa, a ne nose dobro ni jaja. S druge strane, brama, orpington, plimutrok i vijandota krupne su rase koje nose jaja jednako kao i domaća perad. Tu ima i mesa, tko voli – nastavlja.

'Nikola Tesla, čovjek koji je rasvijetlio svijet' Otvorena izložba u čast svevremenskom genijalcu

Prema Goranovim riječima, ljudi vole rasnu perad. Uzgajivači na selu nerijetko je križaju s domaćom i tako dobivaju bolje primjerke. – Posjetitelji na sajmovima najviše gledaju moje ukrasne kokoši, a posebno ih vole djeca. U šatoru je uvijek gužva – zaključio je Pejčić.