Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
PROIZVODE GA SIVE PEČELE

Goranski medun dobio potvrdu kvalitete - oznaku nacionalne izvornosti

Goranski medun dobio potvrdu kvalitete
Foto: Primorsko-goranska županija
Tako nastaje Goranski medun koji se svojim sastavom i kakvoćom značajno razlikuje od većine drugih medova na tržištu.

Župan Zlatko Komadina čestitao je predsjedniku Udruge proizvođača meduna Branku Vidmaru i Draženu Lušiću s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Rijeka, na uspješno provedenom postupku certificiranja i dobivanju oznake nacionalne izvornosti. Kako je naglasio, nakon pršuta i maslinovog ulja tu prestižnu oznaku izvornosti i kvalitete sada su dobili i goranski pčelari.

Riječki korzo RIJEKA Obilježen Međunarodni dan starijih osoba i Svjetski dan srca

"Sve ono što vrijedi od naše male poljoprivrede nastojat ćemo na ovaj način brendirati, a to je ujedno i promocija naše Županije", rekao je Komadina.
 
Zaštićena oznaka izvornosti podrazumijeva da se sve faze proizvodnje, prerade i pripreme odvijaju u definiranom zemljopisnom području, u ovom slučaju Gorskom kotaru, zbog čega je i stvoren naziv Goranski medun.  Branko Vidmar rekao je kako je  siguran je da će medun iz Primorsko-goranske županije biti jedini s tom oznakom još dugi niz godina.

Konferencija o demografskoj revitalizaciji Like, Primorja i Gorskog kotara Komadina: Gorski kotar je područje koje zahtjeva posebnu skrb, a država to ne uvažava

Dražen Lušić zahvalio je Županiji na  potpori te rekao kako vjeruje da će Goranski medun opravdati očekivanja i da će naći svoje mjesto i na europsko  tržistu. "Najvažnije je bilo povezati proizvod s društvenim, prirodnim i geografskim aspektima na kojima se on nalazi, a mi smo tu uspjeli napraviti", rekao je Lušić.

Goranski medun proizvode sive pčele (Apis mellifera carnica) i to od medne rose, slatkog soka koji se javlja na crnogoričnom i bjelogoričnom drveću. Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične tvari, odlažu, izdvajaju vodu i skladište u stanice saća do sazrijevanja meduna.

PRIMORSKO- GORANSKA ŽUPANIJA Udruga slijepih obilježila svoju jubilarnu 70. obljetnicu

Tako nastaje Goranski medun koji se svojim sastavom i kakvoćom značajno razlikuje od većine drugih medova na tržištu. Karakterizira ga povišeni udio mineralnih tvari u svojem sastavu što se odražava u povišenoj električnoj vodljivosti te specifičnim senzorskim svojstvima (okus, miris, taktilna i vizualna svojstva). Može se pojaviti u tekućem ili kristaliziranom obliku.

Put do dobivanja rješenja Ministarstva poljoprivrede o zaštiti naziva Goranski medun oznakom izvornosti  bio je dug.  Prethodile su mu analize i specifikacije za koje je Županije osigurala 165 tisuća uz stručnu podršku Centra za poljoprivredu u ruralni razvoj PGŽ.