Izbornik
Naslovnica Županije
Titula stigla u Zagrebačku županiju

Gordana Brozović prva pratilja najuzornije seoske žene

PREDSTAVNICA Zagrebačke županije bavi se proizvodnjom i prodajom sezonskog povrća, malina, kupina, aronije i jagoda
Foto: Zagrebačka županija

Na ovogodišnjem izboru za najuzorniju seosku ženu Hrvatske pobijedila je Marina Šunić iz Rodaljice, mjesta nedaleko Benkovca u Zadarskoj županiji. Za prvu pratilju izabrana je predstavnica Zagrebačke županije, Gordana Brozović iz Velike Gorice, dok je titulu druge pratilje ponijela Nives Skokić iz Vukovarsko-srijemske županije. Da je konkurencija bila jaka, govori činjenica da je sudjelovalo 17 kandidatkinja iz 15 županija. Gordana Brozović bavi se proizvodnjom i prodajom sezonskog povrća, malina, kupina, aronije i jagoda kojih ima posađeno oko 50 tisuća, čime spada među najveće proizvođače jagoda u Zagrebačkoj županiji.

Ovogodišnji izbor najuzornije hrvatske seoske žene održan je u Svetom Petru u Šumi u Istarskoj županiji, organizaciju potpisuje Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, a pokroviteljstvo Hrvatski sabor, Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te TZ Istre i TZ Središnje Istre. U ime Zagrebačke županije događanju je nazočio pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, koji je u svom obraćanju istaknuo kako je projekt izbora najuzornije seoske žene pokrenula Zagrebačka županija prije 23 godine. Izboru je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

– Svake godine svjedočimo primjerima žena koje su doista izbrisale sve granice između ruralnog i urbanog i time srušile sve predrasude. One se, naravno, bave poljoprivredom u ruralnom prostoru, ali i mnogim drugim djelatnostima – rekla je Vučković, dodavši kako su ovogodišnje sudionice izbora najuzornije seoske žene ujedno i profesorice glazbe, sportašice, žene koje su aktivne u vatrogastvu, a ima i poljoprivrednih inženjerki, žena koje se ističu u humanitarnom radu, a sve su ujedno i vrlo uspješne poduzetnice.

Vinkovačka tržnica građanima nudi domaće proizvode od 50-tak OPG-ova s područja grada i okolice od kojih je dvadesetak njih prešlo u zatvoreni dio tržnice Vinkovci prvi put u svojoj povijesti dobili zatvorenu tržnicu Nova, zatvorena tržnica – tu su lokalni OPG-ovci, a stiže i ribarnica Nakon nekoliko desetljeća osigurava se prvi javni dom na području Kutine, istaknuo je župan pri obilasku zgrade Još malo i radovi će biti gotovi U Domu za starije u Kutini mjesta ima za 45 korisnika Projekt financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska - BiH Kulturna ruta Franciscana Promotivna tura za bicikliste iz BiH u Slanom