Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
ličko-senjska županija

Gospić ne zaboravlja prijatelje i suborce stradale u Domovinskom ratu

storyeditor/2024-08-22/Oluja_1_-_A.jpg
Oluja za Liku
Vijenci su položeni i u Rizvanuši kod spomenika "Velebitskim junacima" koji je podignut u spomen na poginule pripadnike specijalnih jedinica MUP-a

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata, u Gospiću je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, kao i 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Zahvala suborcima

Branitelji su se okupili na Trgu Zrinskih i Frankopana odakle su u koloni vozila krenuli prema Ljubovu, do spomen-obilježja "Pobjednik" na kojemu su uklesana imena svih poginulih hrvatskih branitelja s područja nekadašnjeg Zbornog područja Gospić. Kod spomenika je održana komemoracija na kojoj je uz imena poginulih branitelja u "Oluji" pročitana i Povjesnica nakon koje se prisutnima obratio brigadir Svetko Šare, zapovjednik 111 brigade HV-a "Zmajevi", pozdravivši sve nazočne u ime ratnih zapovjednika postrojbi koje su djelovale u sklopu Zbornog područja Gospić kojima je zapovijedao general Mirko Norac.

– Okupili smo se ovdje kako bismo odali zahvalnost svim našim ratnim prijateljima, hrvatskim vojnicima i policajcima, te civilnim žrtvama koji su dali svoj život u vojno- redarstvenoj operaciji 'Oluja' i tijekom Domovinskog rata. Tu smo i radi svečanog obilježavanja jednog od najvažnijih datuma u povijesti hrvatskoga naroda. Današnji blagdan ujedno je zahvala za ukupnu pobjedu u Domovinskome ratu, a ona je rezultat zajedništva hrvatskog naroda – istaknuo je brigadir Šare.

Vijence i svijeće položili su članovi obitelji poginulih branitelja u VRO Oluja, predstavnice Udruge udovica i Udruge djece poginulih branitelja, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića izaslanik i saborski zastupnik Ivan Dabo, izaslanik predsjednika Vlade, ličko-senjski župan Ernest Petry, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Stjepan Sučić, predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Gospića predvođeni gradonačelnikom Darkom Milinovićem, Udruge 9. gardijske brigade "Vukovi" s ratnim zapovjednicima koje je predvodio prvi zapovjednik brigade general Mirko Norac, Kluba branitelja Zbora narodne garde 118. brigade HV-a Gospić, 111. brigade HV-a Rijeka, Udruge udovica hrvatskih branitelja te Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, braniteljskih udruga Raba te Grada Raba, Primorsko-goranske županije, Ličko-senjske županije, Grada Novalje, Općine Lopar i Udruge branitelja s područja Općine Lopar, Općina Karlobag, Brinje, Udbina, Plitvička Jezera te udruge branitelja s područja općine, predstavnici Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije.

Misa za poginule

Božji blagoslov udijelio je vojni kapelan vlč. Josip Šimatović. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama na Trgu Alojzija Stepinca u središtu Gospića te ispred biste dr. Franje Tuđmana, a potom je održana sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću. Polaganjem vijenaca prisjetili su se i poginulih pripadnika 9. gardijske brigade u vojarni 9. GB "Vukovi" u Gospiću te u Rizvanuši kod spomenika "Velebitskim junacima" koji je podignut u spomen na poginule pripadnike specijalnih jedinica MUP-a RH.

storyeditor/2024-08-22/Dom_zdravlja_2_-_B.jpg Ličko-senjska županija nabavila uređaj vrijedan 73.174 eura Dom zdravlja Gospić dobio ortopan pa je dentalna usluga sada potpuna storyeditor/2024-07-25/Lika_-_slika_za_C_slager__zip_line_za_klince.jpg Novcem Fonda za turizam U Vrhovinama uskoro gradnja dječjeg zip-linea storyeditor/2024-07-25/Lika-_slika_za_A_slager_-Ministrica_Vuckovic_2.jpg Čak 130 milijuna eura u nove cjevovode u Ličko-senjskoj županiji Novi cjevovod za sigurnu opskrbu vodom Podvelebitskog primorja