Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Regionalna konferencija

Gospodarski napredak kroz bolju prometnu povezanost

Sudionici regionalne konferencije o županijskim cestama
1/5
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sudionici panela su na konkretnim primjerima svojih županija upozorili na aktualno stanje prometnica, suradnju lokalne i regionalne uprave s državnim tijelima, a osobito na mogućnost da upravljanje lokalnim i županijskim prometnicama bude učinkovitije ukoliko bi u cijelosti bilo u nadležnosti županija

U organizaciji Zagrebačke županije i Poslovnog dnevnika u Zagrebu je održana regionalna konferencija „Gospodarski napredak kroz bolju prometnu povezanost - Strategija razvoja županijskih cesta u svrhu decentralizacije i razvoja regija“.

U sklopu konferencije održan je panel na kojem su sudjelovali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ujedno i domaćin Konferencije, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Dona Vekić družila se s osječkim gimnazijalcima Osječko-baranjska županija Dona Vekić promotorica županije

Sudionici panela su na konkretnim primjerima svojih županija upozorili na aktualno stanje prometnica, suradnju lokalne i regionalne uprave s državnim tijelima, a osobito na mogućnost da upravljanje lokalnim i županijskim prometnicama bude učinkovitije ukoliko bi u cijelosti bilo u nadležnosti županija.

- Osječko-baranjska županija upravlja s više od 1100 kilometara županijskih i lokalnih cesta, ali prema postojećem modelu financiranja s nedostatnim novcem s državne razine. Za vrijeme ministra Hajdaš Dončića taj iznos je s 1,25 milijardu kuna smanjen na 730 milijuna kuna, što je sadašnja Vlada povećala, ali je to još uvijek nedovoljno. Za optimalno gospodarenje tim cestama potrebno je minimalno 1,5 milijardu kuna jer osim standarda koji želimo postići od iznimne je važnosti sigurnost naših cesta. Drago mi je što se u Hrvatskoj razvijaju autoceste, one su važne za razvoj gospodarstva i turizma, no lokalne i županijske ceste su ceste po kojima se odvija većina lokalnog prometa i prijevoza djece u škole, a bez ukupne dobre prometne povezanosti nema ni razvoja - rekao je župan Anušić.

Ministar Štromar u Osječko-baranjskoj županiji Ministar Štromar: U godinu dana u Osječko-baranjsku županiju uloženo 275 milijuna kuna