Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Budućnost županije

Gospodarski napredak nezamisliv je bez inovacija

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Četiri studenta mehanotronike su napravili autonomni tenk koji se vozi po polju, na sebi ima sondu koja mjeri pH vrijednost tla, a može se koristiti i u vinogradarstvu za prskanje

Članovi Udruge informatičara BBŽ-a Jan Rastović i Mateo Šelj osvojili su Grand Prix i Zlatnu medalju na 19. Međunarodnoj 
izložbi inovacija ARCA 2021. To je bio povod da ih župan Marko Marušić primi i čestita im na izvanrednom uspjehu.

Izuzetno uspješni su bili i studenti mehatronike Veleučilišta u Bjelovaru Karlo Pušić, Vedran Josić, Domagoj Mihaljević i Petar Milovac, koji su pod imenom Maratonci bili među najboljima na Lumen Engineeringu, najvećem studentskom natjecanju iz područja elektrotehnike.

Ovi studenti napravili su autonomni tenk koji se vozi po polju. Može se sam orijentirati putem GPS-a ili okoline da se snalazi u takvom okruženju. Na sebi ima sondu koja može izmjeriti pH vrijednost tla. Može se koristiti i u vinogradarstvu tako da se na njega stavi 100-200 litara tekućine za prskanje te on može autonomno sam provoditi prskanje.

Izrađeni tenk maketa je izrađena na 3D printeru, ali tako da se po potrebi može povećati i smanjivati.

– Sve pohvale vama i vašim mentorima. Gledajući što radite, s koliko ljubavi, motiva, volje i radosti, mislim da mogu utvrditi da nas čeka svijetla budućnost. Gospodarski i ekonomski razvoj kojem svi težimo i koji nam je jedan od vodećih ciljeva neostvariv je bez inovacija koje su i jedan od preduvjeta za društveni napredak. Vi ste to uočili u vrlo ranoj dobi i krenuli putem stvaranja boljih uvjeta za život cjelokupnog društva. Imate viziju, znate što želite i kako to ostvariti. I ovi  vaši projekti dobar su pokazatelj da naše društvo itekako može računati na vas. Ja vam želim puno uspjeha, da nastavite putem kojim ste krenuli i da nas i u godinama koje dolaze uveseljavate sjajnim postignućima – istaknuo je župan Marušić.