Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Zlatna kuna

Gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije napokon ima uzlazne trendove

Dodijeljena Zlatna kuna Sisačko-moslavačke županije
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Zbirni rezultat poslovanja poduzetnika u županiji je pozitivan, većina je poslovala pozitivno za razliku od negativnog skora u 2015. godini

- Najbitnije je pratiti trendove, ali i fondove. Unazad tri godine smo uložili u pogone više od 23 milijuna kuna od čega je 10 milijuna bespovratnih sredstava. Pokrećemo ove godine i proizvodnju bio vrećica, kao prvi u regiji, što će nam omogućiti nova izvozna tržišta - rekao je to Danijel Drčić, direktor sisačke tvrtke Optiplast primajući u srijedu Zlatnu kunu za najuspješnije malo trgovačko društvo u Sisačko-moslavačkoj županiji. Optiplast, koji 70 posto proizvodnje plasira u RH, je lani imao 40,6 milijuna kuna prihoda i dobit od gotovo 3,5 milijuna kuna.

Uz njih su Zlatne kune Županijske gospodarske komore Sisak dobili "Drvni centar Glina" u kategoriji srednjih tvrtki te "Mlin i pekare" Sisak u kategoriji velikih trgovačkih društava.

- Pokazalo se da je ulaganje u vlastitih 290 prodajnih mjesta isplativo jer smo si osigurali tržište za naše pekarske proizvode i smanjili izloženost velikim trgovačkim lancima – rekla je Vesna Butorac, direktorica Mlina i pekare koji je lanjsku godinu završio s više od 1300 zaposlenih i pola milijarde kuna prihoda. I ove godine širit će proizvodnju i kapacitete svoga mlina i skladišta.

Situacija u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije napokon ima uzlazne trendove, potvrdio nam je Boris Mesarić, predsjednik Županijske komore Sisak.

- U Sisačko-moslavačkoj županiji je u 2016. godini poslovalo 1925 poduzetnika, a nedavno smo govorili o njih 1700. Znači da se ta poduzetnička klima razvija. I zbirni rezultat poslovanja poduzetnika u županiji je pozitivan, većina je poslovala pozitivno za razliku od negativnog skora u 2015. godini. No sigurno da može bolje, a ostaje nam i dalje problematika Petrokemije i Rafinerije za koje se nadamo pozitivnim rješenjima u budućnosti – rekao je Mesarić. 

Komora je jučer dodijelila i 18 plaketa tvrtkama za jubilarne obljetnice djelovanja, dok je zlatnu plaketu za inovativnost dobila tvrtka Recro Topusko za svoj proizvod servisnog solarnog stupa za popravak bicikala.