Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Reciklažno dvorište u Belom Manastiru

Građani besplatno odlažu otpad i čuvaju svoj okoliš

Baranjska Čistoća
Foto: Baranjska Čistoća
Odvojeno se sortiraju i privremeno skladište stari papir, plastika i plastične folije, staklo, metal, gume, električni i elektronički otpad

Na Gradsko odlagalište otpada u Belom Manastiru otpad pristiže s područja grada, ali i svih osam baranjskih općina još od 1960. godine. Otpad se odlaže na površini od približno 0,8 hektara. Na istoj adresi, u Ulici Bele Bartoka 24 a, u veljači je otvoreno i reciklažno dvorište.

Društvo Lipa Novi veliki uspjeh Osječka Lipa slavila na velikom susretu zborova u Budimpešti

Bezbrižno recikliranje

Građani jedinog baranjskog grada i prigradskih naselja mogu u reciklažnom dvorištu bez naknade predati otpad. Njegova su vrata otvorena i mještanima ostalih baranjskih naselja, ali uz naknadu. Cilj je skupljanje sekundarnih sirovina primarnim odvajanjem korisnog otpada.

– Trenutačno se odvojeno sortiraju i privremeno skladište stari papir, otpadna plastika i plastične folije, zatim otpadno staklo, metal, gume te električni i elektronički otpad. Planira se u dogledno vrijeme napraviti raspored posuda, kontejnera i opreme u skladu s potrebama korisnika koji se nalaze u zoni skupljanja miješanog komunalnog otpada – kažu u gradskoj tvrtki Baranjska čistoća.

Unapređuje se tako, ističu, kvaliteta usluge i smanjuju troškovi u sustavu gospodarenja otpadom.

Kada donose otpad u reciklažno dvorište, građani dolaze na prostor predviđen za tu vrstu otpada koja im je u rukama. Ovisno o vrsti i agregatnom stanju, otpad se privremeno skladišti u spremnicima, a kada su oni puni, sirovinu odvoze ovlaštene tvrtke.

Niz je prednosti odvojenog skupljanja otpada u reciklažnom dvorištu. Građani mogu cijele godine besplatno odložiti glomazni otpad, od ponedjeljka do petka od 7 do 17 te subotom od 7 do 12 sati. Napušta se razbacivanje glomaznog otpada po javnim gradskim površinama. Povećavaju se prikupljene količine otpada u reciklažnim dvorištima, čime se smanjuju prosječni troškovi. Kvalitetnije se provodi odvojeno prikupljanje glomaznog otpada i time učinkovitije recikliranje i uporaba, primjerice autoguma, metala, rashladnih uređaja, e-otpada... I na kraju, omogućuje se ravnomjernije i učinkovitije sortiranje te priprema za daljnju obradu.

Bez opasnog otpada

– U reciklažnom su dvorištu i taložnik i separator ulja i masti, vodonepropusna interna kanalizacija, parkiralište, kolska i mala vaga, montažni objekti, protupožarna oprema, betonske i asfaltirane manipulativne površine, rasvjeta i ploče za označavanje vrsta otpada – opisuju u Baranjskoj čistoći.

Napominju i da korisnici mogu odložiti otpad, u količini do dva kubika, besplatno jednom godišnje na njihovom odlagalištu. Opasni otpad ne može se pak ostavljati na odlagalištu.

Potpore poduzetnicima Osječko-baranjska županija Za poduzetnike u proračunu osigurali 6,2 milijuna kuna Korz komediju "Majstori" đaci učili o prometu Preventiva Kroz komediju 'Majstori' đaci učili o prometu