Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Križevački sunčani krovovi

Građani uložili u elektranu

Sunčana elektrana
Foto: Grad Križevci
U pogon je jučer puštena prva grupno financirana sunčana elektrana u Hrvatskoj. Građani su minimalno mogli uložiti 1000, a najviše 10.000 kuna

U Križevcima, u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Ulici Franje Tuđmana, u pogon je jučer puštena prva grupno financirana sunčana elektrana u Hrvatskoj. Riječ je o projektu “Križevački sunčani krovovi” u kojem je kroz crowdfunding prikupljeno 230.000 kuna potrebnih za postavljanje 30 kilovata snažne solarne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka. Glavni je nositelj projekta Zelena energetska zadruga (ZEZ), a partneri su Grad Križevci, Križevački poduzetnički centar i – Greenpeace.

– Sami možemo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora koji su tu oko nas, u našem dvorištu, kvartu i gradu, i zato je važno da možemo sudjelovati u njihovom vlasništvu ili upravljanju – ističu u ZEZ-u.

Mario Rajn Stambeno pitanje Jeftiniji komunalni doprinos mladim obiteljima za izgradnju prve nekretnine

Kako sve to funkcionira? Pa, riječ je, objašnjavaju, o modelu ulaganja na principu mikrozajmova. Pedesetak malih ulagača izdvojilo je novac za projekt davanjem zajma ZEZ-u na deset godina, s kamatom od 4,5 posto godišnje. Prikupljenim novcem Zadruga je kupila sunčanu elektranu i postavila je na krov. Od korisnika elektrane deset godina ubirat će naknadu koja je fiksirana i jednaka je visini predviđenih ušteda u potrošnji električne energije. Ta naknada koristit će se za povrat zajma. Ako je, na primjer, netko uložio 5000 kuna, zarada će biti 1217 kuna. Građani su minimalno mogli uložiti tisuću kuna, a najviše 10.000. Prosječno je ulaganje oko 4000 kuna.

– Sav višak koji se ne potroši na licu mjesta predaje se u mrežu i mi imamo ugovor s HEP Opskrbom o otkupu te električne energije – rekao je voditelj projekta Ivan Zoković, član Zelene energetske zadruge. Procijenjena je ušteda 36.000 kuna godišnje.

– To je prvi u nizu takvih projekata i nastojimo dodatno osvijestiti važnost obnovljivih izvora energije i korištenja fotonapona – istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

Poreč sunčana elektrana energetski razvoj Sunčane elektrane Poreča – dvije godine rada, novi rekordi u proizvodnji