Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
proračunu Grada Đakova

Grad će mladima sufinancirati komunalni doprinos za prvu kuću

Gradonačelnik Marin Mandarić o proračunu Grada Đakova za 2021.
Foto: MAJA MUŠKIĆ
Gradonačelnik ističe da se od planiranih 162 milijuna kuna prihoda 33 milijuna odnosi na planirana sredstva iz EU fondova, a 12 milijuna kuna na planirana sredstva iz državnog proračuna.

Planirani proračun za 2021., u iznosu nešto većem od 162 milijuna kuna, logičan je nastavak politike vođene u protekle tri i pol godine, poručuje đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

S 35 glasova za i šest protiv izglasan je proračun Županije za 2021. godinu, za koji je župan rekao da je realan i izbalansiran izglasan je proračun Za izgradnju u školstvu 92, a za energetske obnove 50 mil. kuna

Jasno je usmjerenje, rezimira on, na daljnji razvoj komunalne infrastrukture, ulaganjima u ceste, staze, javne rasvjete, poljske puteve, izgradnju kanalizacijske i vodoopskrbne mreže, ali isto tako i ulaganje u razvoj poduzetničke infrastrukture. Grad će i dalje snažno podupirati rad sportskih klubova, sufinanciranjem troškova rada te ulaganjem u izgradnju i obnovu postojeće sportske infrastrukture. I socijalne, kulturno-umjetničke, braniteljske i ostale udruge također će biti sufinancirane.

– Grad će se i dalje socijalnim programom primjereno brinuti za one najugroženije među nama. Povećavaju se ulaganja u obrazovanje i predškolski odgoj, Grad će izdašno stipendirati učenike i studente, sufinancirat će troškove prijevoza učenika i studenata te troškove školske prehrane, kako bi roditelji bili potpuno oslobođeni tih izdataka, sufinancirat će se provođenje programa produljenog boravka u školi. Osim do sada uvedenih mjera pomoći obiteljima i mladima, kao što su pomoć za kupnju školskih udžbenika i ostalog pribora, financijske potpore srednjoškolcima, sufinanciranje kamate na stambene kredite mladima, naknade za novorođenčad, koje su znatno rasle posljednjih godina, od 2021. proširuje se program demografske obnove. Grad će, naime, sufinancirati trošak komunalnog doprinosa pri izgradnji obiteljskih kuće za mlade – navodi gradonačelnik Mandarić.

Koprivnica PRIJEDLOG KOPRIVNIČKOG PRORAČUNA ZA 2021. GODINU Zbog nove škole Grad se zadužuje za 70 milijuna kn

Za program demografske revitalizacije i pomoći mladim obiteljima u 2021. izdvojeno je, inače, gotovo četiri milijuna kuna. Nadalje, nakon što je iskustvo iz posljednje tri godine pokazalo da je program dobro prihvaćen te da postoji potreba da se nastavi, i u idućoj godini Grad će izravno financijski podupirati svoje poljoprivrednike, obrtnike i poduzetnike.

Gradonačelnik ističe da se od planiranih 162 milijuna kuna prihoda 33 milijuna odnosi na planirana sredstva iz EU fondova, a 12 milijuna kuna na planirana sredstva iz državnog proračuna.

– Izvršenje tih prihoda ovisi isključivo u terminima raspisivanja javnih poziva za financiranje projekata iz EU fondova. Na nama je da pripremamo projektne dokumentacije, rješavamo imovinskopravna pitanja potrebna za provedbu projekata, planiramo projekte u proračunu i budemo spremni za raspisivanje natječaja. Ako se budu raspisali svi javni pozivi (natječaji), velika je vjerojatnost da ćemo izvršiti sve planirane prihode. Smatram da sam logično i razumljivo pojasnio da planirani proračun za 2021. nije ni nerealan ni prenapuhan ni predizborni, nego da je logičan i očekivan nastavak politike provođene posljednje tri i pol godine. Iste one politike koja je udvostručila izvršenje gradskog proračuna, koja je Đakovo i prigradska naselja pretvorila u dugo iščekivana gradilišta, koja je povećala ulaganja u održavanje i gradnju infrastrukture, u razvoj civilnog društva, u mlade, u obitelji te nedvojbeno i znatno u poljoprivredu i gospodarstvo, politiku koja je uključiva i neprestano traži suradnju na svim razinama, a na dobrobit našeg grada i njegovih stanovnika – zaključuje Marin Mandarić.