Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
PRIJEDLOG KOPRIVNIČKOG PRORAČUNA ZA 2021. GODINU

Zbog nove škole Grad se zadužuje za 70 milijuna kn

Koprivnica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Osim škole, Koprivnica iduće godine planira krenuti s obnovom središnjih gradskih trgova

Gradsko vijeće Koprivnice u četvrtak će raspravljati i odlučivati o proračunu za iduću godinu teškom 243 milijuna kuna. Ključni projekt bit će izgradnja nove osnovne škole s dvoranom na Podolicama, koja će na jesen 2022. omogućiti jednosmjensku nastavu u gradu. Zbog tog projekta Koprivnica se u iduće dvije godine planira zadužiti za 70 milijuna kuna.

Objekt je u cijelosti financiran europskim novcem Prigradsko naselje Starigrad dobilo novi dječji vrtić “Jabučica” za 60 mališana

Za izgradnju škole iduće godine planira se 26,8 milijuna kuna, a 2022. još 25 milijuna. Ukupno će škola na koncu stajati oko 52 milijuna kuna. Prema prijedlogu proračuna, koji je prošli tjedan upućen u javnu raspravu, Grad će se za gradnju škole i druge projekte dugoročno zadužiti za 70 milijuna kuna. I to izdavanjem municipalnih obveznica u dvije tranše: prva iduće godine u iznosu od 30,5 milijuna i druga tijekom 2022., od 39,5 milijuna kuna. No s obzirom na dostupnost jeftinih kredita i snažan financijski rejting Koprivnice, nije isključeno da to na koncu bude i klasično kreditno zaduženje.

Osim škole, Koprivnica iduće godine planira krenuti s obnovom središnjih gradskih trgova – Zrinskog i Jelačićeva – za što je u proračunu, prema prijedlogu, u prvoj godini predviđeno 3,7 milijuna, a tijekom 2022. dodatnih 7,2 milijuna kuna. Tu je i važan projekt „Moj dom – tu sam svoj na svom“, koji se realizira u partnerstvu s Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Planira se rekonstrukcija, opremanje i stavljanje u funkciju stambenog objekta u vlasništvu Grada za pružanje socijalne usluge organiziranog stanovanja za osobe s intelektualnim teškoćama.

U školi se obrazuje 370 učenika za zanimanja vezana za sektor turizma i ugostiteljstva Partnerski projekt Strukovnoj školi Vinkovci kvalitetniji uvjeti za rad i edukaciju učenika

Najvažnija prihodna stavka u proračunu za iduću godinu je prihod od poreza na dohodak u iznosu od 70 milijuna kuna, što je otprilike na razini ove godine. Na drugom je mjestu izvanproračunski prihod od države u iznosu od 40 milijuna kuna za plaće i druga primanja zaposlenih u osnovnim školama na području grada. Prihodi od komunalnog doprinosa i naknade planiraju se u iznosu 30 milijuna kuna, a otprilike toliki iznos došao bi i od zaduživanja municipalnim obveznicama ili klasičnim bankarskim kreditom.