Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Partnerski projekt

Strukovnoj školi Vinkovci kvalitetniji uvjeti za rad i edukaciju učenika

U školi se obrazuje 370 učenika za zanimanja vezana za sektor turizma i ugostiteljstva
1/2
Foto: Branimir Bradarić
Nakon izvođenja radova uslijedit će opremanje modernom specijaliziranom opremom i inovativnim tehnologijama.

Strukovna škola Vinkovci partner je u projektu čiji je nositelj Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka, a kojem je cilj unapređenje kvalitete obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Kako je rečeno na predstavljanju projekta, uskoro počinju infrastrukturni radovi na adaptaciji prostora i praktikuma tako da će učenici i djelatnici škole dobiti nove, suvremene uvjete rada čime će se dodatno unaprijediti kvaliteta obrazovanja, ali i doprinijeti većoj zapošljivosti učenika i polaznika, a time i razvoju regije.

BREZNICA NAŠIČKA Obnovljena zgrada područne škole

– Riječ je o projektu vrijednome 10 milijuna kuna koji će se provoditi u dvije faze. Zadovoljni smo kao osnivač što je Strukovna škola dio ovako vrijednog projekta. Kao partner na projektu ova vinkovačka škola će se opremiti, a bit će provedena i edukacija djelatnika. Drago nam je što projekt obuhvaća i učenike s posebnim potrebama koji će dobiti bolje uvjete za rad – rekla je županijska pročelnica za obrazovanje Jadranka Mustapić-Karlić. Govoreći o projektu, ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović objasnio je kako je ideja nastala prije dvije godine te je sada došla do zavidne razine i same realizacije.

– Nadamo se da će rezultati radova biti brzo vidljivi. Sva zanimanja koja su u našoj školi vezana za sektor turizma i ugostiteljstva, a riječ je o gotovo 370 učenika, dobit će puno bolje uvjete rada. Radovi će biti gotovi krajem 2023., a osim infrastrukturnih radova, učenike i djelatnike očekuje i modernizacija kurikuluma te velik broj edukacija za učenike i profesore – rekao je Bujadinović.

Održana završna konferencija projekta energetske obnove Održana završna konferencija Obnovljena škola u Badljevini: O ovome smo donedavno mogli samo maštati

Najavio je da će škola u sklopu ovog projekta dobiti nove praktikume slastičarstva, kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i praktikuma za učenike s posebnim potrebama, a to su pomoćni kuhar i pomoćni slastičar. Nakon izvođenja radova uslijedit će opremanje modernom specijaliziranom opremom i inovativnim tehnologijama.

Tijekom predstavljanja projekta rečeno je kako strukovno obrazovanje u RH ima ključnu ulogu u razvijanju ljudskih potencijala s ciljem postizanja gospodarskog rasta i zapošljavanja kao i da je stoga iznimno važno prilagoditi se potrebama tržišta rada. Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku jedna je od šest strukovnih škola u Hrvatskoj imenovanih Regionalnim centrom kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva (RCK), od ukupno 25 strukovnih škola imenovanih regionalnim centrima kompetentnosti.

POLAZNICI RATNE ŠKOLE U POSJETU ŽUPANIJI Studijsko putovanje 23. naraštaja škole

Obvezna je izraditi nove standarde zanimanja i standarde kvalifikacija, izraditi nove i unaprijediti postojeće obrazovne kurikulume, razviti nove formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih, i to u područjima traženih i popularnih zanimanja poput gastronomije, nutricionizma, selektivnih oblika turizma ili upravljanja turističkom destinacijom.