Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Održana završna konferencija

Obnovljena škola u Badljevini: O ovome smo donedavno mogli samo maštati

Održana završna konferencija projekta energetske obnove
1/2
Foto: pszupanija.hr
Uređena školska zgrada zasigurno će pozitivno utjecati i na ozračje u školi, kaže ravnateljica Sanja Delač.

Održana je završna konferencija projekta energetske obnove zgrade područne Osnovne škole braće Radića u Badljevini kod Pakraca. Peta je to završna konferencija za projekte energetske obnove, od ukupno deset projekata s područja Požeško-slavonske županije, koji su odobreni na javnom pozivu “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, referentne oznake 4c1.4. Ravnateljica OŠ braće Radića Sanja Delač rekla je da je sretna što je nakon provedbe projekta škola zasjala u punom sjaju.

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja ulagati u zdravstvo ulaganje u zdravstvo Domu zdravlja u Veloj Luci oprema, a Dubrovniku i Pločama sanitetska vozila

Novi energetski razred

– To je nešto o čemu smo donedavno mogli samo maštati. Prije godinu dana od naše tri područne škole ova je bila u najlošijem stanju i zaista smo zadovoljni što je u konačnici uređena. Takva sređena školska zgrada zasigurno će pozitivno utjecati i na ozračje u školi te sam sigurna da ćemo s još više volje i entuzijazma ostvarivati sve naše odgojne i obrazovne ciljeve – izjavila je Delač.

Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata i drugo. Radovima je poboljšana toplinska zaštita vanjskog zida, stropa i krova, a zamijenjena je i vanjska stolarija.

Realizacijom navedenih mjera uštedjelo se 72,67 posto potrebne toplinske energije, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1,371.891,88 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 563.519,94 kuna.

U protekle tri godine Vinkovci su postali veliko gradilište Obnavljaju se ceste, nogostupi, grade parkirališta, igrališta i knjižnica, otvorena je obilaznica...

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini financira projekt u iznosu do 238.252,04 kuna, dok je preostali iznos na sebe preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač škole.

Važni EU projekti

Prisutne je pozdravio i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, koji je naglasio važnost europskih projekata, osobito ovakvih projekata energetske učinkovitosti, kojih na području ove županije ne nedostaje. Pomoć u administrativnom dijelu pripreme i provedbe projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije Panora.