Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
REBALANS GRADSKOG PRORAČUNA

Grad Kaštela umjesto roditelja plaća radne materijale za četiri tisuće učenika

Foto: Grad Kaštela
Gradonačelnik Ivanović: Način na koji će isplata biti izvršena te termine isplate utvrdit ćemo u sljedećim danima jer riječ je o velikom broju učenika, njih gotovo četiri tisuće. Roditelji neće trebati prilagati račune, odnosno dokaze o potrošenim sredstvima u navedenu svrhu

Nakon ljetne stanke kaštelanski gradski vijećnici vratili su se u klupe i odradili 17. sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su većinom glasova usvojili drugi ovogodišnji rebalans proračuna, kojim se prihodi i rashodi povećavaju za približno tri milijuna kuna, kao i niz odluka koje su se našle na dnevnom redu sjednice.

UČENICIMA SREDNJE ŠKOLE NOVI MAROF BESPLATNI UDŽBENICI I RADNE BILJEŽNICE ULAGANJE U OBRAZOVNI SUSTAV U Novom Marofu i srednjoškolci dobili besplatne udžbenike

Veći iznos za potrebite obitelji

Među njima, svakako i građanima najzanimljivija, odluka je prema kojoj će, na prijedlog gradonačelnika Denisa Ivanovića, roditelji svih kaštelanskih osnovaca, njih oko četiri tisuće, dobiti financijsku pomoć od Grada za kupnju radnog materijala za učenike osnovnih škola.

– Roditelji svih učenika od prvog do četvrtog razreda iz svih pet kaštelanskih osnovnih škola dobit će pomoć od 200 kuna po djetetu, a roditelji učenika od petog do osmog razreda 300 kuna po djetetu namijenjenih kupnji školskih radnih materijala. Način na koji će isplata biti izvršena te termine isplate utvrdit ćemo u sljedećim danima jer riječ je o velikom broju učenika, njih gotovo četiri tisuće. Roditelji neće trebati prilagati račune, odnosno dokaze o potrošenim sredstvima u navedenu svrhu – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.

Upravo ova odluka bila je i jedan od razloga za novim rebalansom proračuna.

Vijećnici su prihvatili i sve predložene izmjene programa prema kojima će se, uz radne materijale za osnovce, povećati i iznos za pomoć potrebitim obiteljima po odlukama gradonačelnika, iznos za kapitalna ulaganja poput pomoći HNK GOŠK u realizaciji pomoćnog igrališta i obnove ploča iz Drugog svjetskog rata.

Potom, odobren je iznos za sanaciju štete od poplave u dječjem vrtiću Kaštela, iznos za sufinanciranje Večeri dalmatinske pisme, kao i iznos za sufinanciranje obrta za dadilje.

Prema programima, smanjuju se, ili potpuno brišu za ovu godinu, sredstva za rekonstrukciju Kulturnog centra jer je u tijeku izrada projekata, a radovi sigurno neće započeti u ovoj godini. Brisana su i sredstva za nabavku vatrogasnih vozila jer, iako će sva tri kaštelanska DVD-a uskoro dobiti nova vozila, trošak za Grad nastat će tek u idućoj godini.

Financiraju asistente u nastavi

Vijećnici su usvojili i odluku prema kojoj se reciklažno dvorište u Rudinama daje na upravljanje trgovačkom društvu Zeleno i modro, a kako je kazala pročelnica za komunalu Marija Pelivan, o radu reciklažnog dvorišta jednom godišnje podnosit će se izvješće Gradskom vijeću.
 Vijećnici su izglasali i davanje suglasnosti za dugoročno zaduženje trgovačkom društvu Zeleno i modro, kako bi ova gradska komunalna tvrtka nabavila dva rabljena vozila.

Optimistični demografski pokazatelji Zasjeli na drugo mjesto po prirodnom prirastu stanovništva u Hrvatskoj

Grad Kaštela osigurat će financiranje pomoćnika u nastavi koji nisu financirani iz drugih izvora i to ukupno 11 pomoćnika u pet osnovnih škola s područja Grada Kaštela za školsku godinu 2019./2020. i to dva pomoćnika u OŠ kneza Mislava, dva u OŠ kneza Trpimira, jednog u OŠ Ostrog, petero u OŠ prof. Filipa Lukasa i jednog u OŠ Bijaći, za što će se izdvojiti pola milijuna kuna.

Gradonačelnik Ivanović ističe kako je Gradu Kaštelima želja osigurati pomoćnike svoj djeci u Kaštelima čiji će život i školovanje na taj način biti kvalitetniji i ljepši, a u ovom projektu već godinama surađuje zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom