Izbornik
Naslovnica Županije
Optimistični demografski pokazatelji

Zasjeli na drugo mjesto po prirodnom prirastu stanovništva u Hrvatskoj

1/2
Foto: Grad Kaštela
Ova Udruga bavi se provedbom cijele lepeze različitih usluga koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života svih onih koji su u potrebi zbog čega Ministarstvo sufinancira rad Udruge sveti Jeronim

Još 2017. godine bili smo na trećem mjestu, a podaci za 2018. pokazuju da su Kaštela zasjela na drugo mjesto po prirodnom prirastu stanovništva. Nadam se da su i naše mjere koje smo donijeli u protekle dvije godine utjecale na povećanje broja rođene djece tako da i dalje nastavljamo tim tempom. Naravno, to podrazumijeva brigu i o najpotrebnijima, ponajprije prema beskućnicima i starijim osobama o kojima skrbi Udruga sveti Jeronim provodeći različite programe – istaknuo je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, koji je prije 16 godina osnovao Udrugu sveti Jeronim, tijekom posjeta ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković koja je za svoj prvi službeni radni posjet odabrala Grad Kaštela.

Kampanja Županija Kaštela se uključila u kampanju „Obala bez opušaka“

Provode niz programa

Najprije je posjetila Udrugu sveti Jeronim u Kaštel Gomilici, gdje su je dočekali predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Ivanovićem i njegovom zamjenicom Jadrankom Matok Bosančić, saborskim zastupnikom Antom Sanaderom i predstavnicima udruge. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, Kaštela su na drugom mjestu u Hrvatskoj među gradovima po prirodnom prirastu stanovništva. Tome su, kazao je Ivanović, među ostalim, doprinijele i brojne demografske mjere koje se provode na lokalnoj razini.

Prema riječima predsjednika Udruge sveti Jeronim Srećka Radana provode programe poput pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama, vode prenoćište za beskućnike, provode program “Dan po dan do socijalne uključenosti” u suradnji s Ministarstvom, vode dnevni boravak za starije osobe, rade s djecom u dramskim i likovnim radionicama, potiču kulturno-umjetnički amaterizam preko klape Sveti Jeronim. Nedavno je udruga prošla na još jednom natječaju, “Za uspjeh nije nikad kasno”, pa će na dnevnim radionicama korisnici prenoćišta imati odgovarajuće osposobljavanje za zanimanja poput pomoćnih kuhara ili slikara.

Samo 11 hrvatskih gradova prema Državnom zavodu za statistiku bilježi više rođenih nego umrlih Kaštela na drugom mjestu u Hrvatskoj po prirodnom prirastu

– Ova Udruga bavi se provedbom cijele lepeze različitih usluga koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života svih onih koji su u potrebi zbog čega Ministarstvo sufinancira rad Udruge sveti Jeronim kroz trogodišnji ugovor na godišnjoj razini u iznosu od 160.000 kuna, a dodatnim iznosom sufinanciraju se programi dnevnog boravka i vođenja prenoćišta za beskućnike. Osobito me veseli što sam za svoj prvi službeni posjet odabrala grad koji se nalazi na drugom mjestu po prirodnom prirastu, što je dokaz da Ministarstvo demografije, mladih i socijalne politike ima jako puno dobrih projekata i aktivnosti koje će osnaživati ostanak mladih obitelji u Hrvatskoj – rekla je ministrica Bedeković, koja je zahvalila gradonačelniku na provedbi brojnih demografskih mjera i čestitala Udruzi na prošlogodišnjoj državnoj nagradi Ministarstva za humanitarni rad.

Ministrica u obilasku

Posjetila je i Centar za rehabilitaciju Mir u Rudinama, javnu ustanovu socijalne skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama. O tome kakvi se programi i aktivnosti provode u Centru, izvijestila je Suzana Blažević. Ministrica je obišla i stambeno naselje u kojem korisnici žive po modelu obiteljske zajednice.

Vrtić je obnovljen novcem EU Vrgorac U predškolski odgoj uloženo 10 milijuna kuna, osam milijuna je bespovratno