Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Samo 11 hrvatskih gradova prema Državnom zavodu za statistiku bilježi više rođenih nego umrlih

Kaštela na drugom mjestu u Hrvatskoj po prirodnom prirastu

Foto: Grad Kaštela
Prirodni prirast u Hrvatskoj najveći je u Solinu (79), slijede Kaštela s 50 i Metković s 47 više rođenih nego umrlih u 2018.

Grad Kaštela iz godine u godinu bilježi sve bolje demografske rezultate! Novi podaci Državnog zavoda za statistiku, pokazuju da su se Kaštela smjestila na izvrsno drugo mjesto u Republici Hrvatskoj među gradovima s više rođenih nego umrlih u 2018. godini.

Kaštelanski Romeo i Julija pravi su mamac za turiste Kulturni program posvećen legendarnim ljubavnicima

Prirodni prirast u Hrvatskoj najveći je u Solinu 79, slijede Kaštela s 50 i Metković sa 47, što još jednom dokazuje kako Splitsko-dalmatinska županija prednjači po broju novorođene djece jer su njezina dva grada zauzela prva dva mjesta.

Uređeno 30 dječjih igrališta

Na popisu 128 gradova u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku ima svega 11 gradova koji su u prošloj godini zabilježili više živorođenih od umrlih. Kaštela su među njima. Nije riječ o najvećim gradovima, naprotiv, najveći hrvatski gradovi su na samom začelju ljestvice.

Inače, Kaštela su prema prošlogodišnjim rezultatima Državnog zavoda za statistiku bili na trećem mjestu po stopi prirodnog prirasta, a ove godine grad pod Kozjakom pretekao je Metković i popeo se na odlično drugo mjesto među gradovima u Hrvatskoj.

Ovi rezultati osobito su obradovali gradonačelnika Denisa Ivanovića.

Za zadovoljne turiste i domaćine Ulažu osam milijuna kuna u obalni pojas za što bolju sezonu

– Od početka svog mandata posebno sam se posvetio djeci i mladima kroz brojne demografske mjere koje su obuhvatile gradnju gotovo 30 dječjih igrališta. Odlučio sam predložiti gradskim vijećnicima da Grad poveća sufinanciranje privatnih dječjih vrtića kako roditelji ne bi morali plaćati veći iznos. Osim porodiljne naknade koja je uvedena prije dvije godine, podigli smo iznos naknade za novorođenu djecu, podijeljeno je 120 stipendija učenicima i studentima, a uveden je i produženi boravak u OŠ Bijaći. U suradnji s privatnim vrtićima, otvorit ćemo nekoliko novih jasličnih grupa u Kaštel Starom kako ne bi bilo neupisane djece – kaže Ivanović.

Više za privatne i vjerske vrtiće

Brojne demografske mjere koje su uvedene u protekle dvije godine u Kaštelima pridonijele su izvrsnom rezultatu, a među njima prednjači gradnja novih dječjih vrtića i dječjih igrališta na području cijelog grada. Malo koji grad može se pohvaliti da poput Kaštela ima oko 30 uređenih dječjih igrališta.

Isto tako, samo u protekloj godini uloženo je milijun kuna u gradnju i opremanje dječjih vrtića. Također su povećane jednokratne naknade za novorođenu djecu, a jedna od novih pronatalitetnih mjera je i naknada u iznosu od 500 kuna za majke koje ostaju kod kuće do treće godine djetetova života.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović o realiziranim i budućim projektima Predložit ću da Grad poveća sufinanciranje privatnih dječjih vrtića

Status posvojitelja izjednačen je sa statusom roditelja te posvojitelji ostvaruju sva prava nakon posvojenja kao i roditelji nakon rođenja djeteta. Povećane su i subvencije za privatne i vjerske vrtiće i to na iznos od 1100 kn po djetetu, za razliku od dosadašnjih 900 kuna tako da umjesto da se taj teret stavi na leđa roditelja, subvencije će ići na teret proračuna.

Ovo su samo neke od mjera koje svjedoče uspješnoj demografskoj politici Grada Kaštela, a u planu je poduzimanje i daljnjih koraka kako bi život mladih obitelji s djecom bio što privlačniji.

Linija će imati, ovisno o smjeru, 29 ili 27 postaja. Predviđeno vrijeme putovanja je oko sat vremena Vozi magistralom od Zračne luke do Sukoišanske ulice Dobili novu autobusnu liniju