Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Za zadovoljne turiste i domaćine

Ulažu osam milijuna kuna u obalni pojas za što bolju sezonu

1/2
Foto: Grad Kaštela
Uređuju se javne površine, plaže i gradske šetnice, a sve za što veće zadovoljstvo turista

U Gradu Kaštelima uređuju se javne površine, plaže i gradske šetnice, a čak osam milijuna kuna ulaže se u uređenje obalnog pojasa na više od 15 kilometara. Radovi obuhvaćaju saniranje obale, dohranu plaža, postavljanje opreme, svlačionica, novih tuševa i koševa za otpatke, te kemijskih zahoda na glavne plaže.

U Ranjini dodijeljena priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma ‘Zlatna naranča’ Konobi Maha u kojoj su uživali Bill Gates, Tom Cruise, Demi Moore

Dvije plaže za pse

Gradonačelnik Denis Ivanović zadovoljan je izgledom nove, gotovo pet milijuna kuna vrijedne plaže Glavica u Kaštel Lukšiću.

– Grad Kaštela ima više od dvadeset plaža, a ove godine pripreme su počele nešto kasnije i to isključivo zbog lošeg vremena. Uvjeren sam da će sve biti spremno za sezonu. Izvode se radovi dohrane i ravnanja plaže na Sokolani u Sućurcu, u Starom Resniku i Kaštel Starom.

Osim toga, uređuju se i oplemenjuju javne površine, a nove sadnice cvijeća posađene su duž cijeloga grada. Na Gabinama u Kaštel Štafiliću uređujemo jednu lijepu šetnicu i popratne hortikulturne sadržaje, a za te radove izdvojili smo nešto manje od 400.000 kuna. Posebno sam ponosan na plažu Glavica u Lukšiću u koju smo uložili oko pet milijuna kuna. Dobili smo tako jednu od najljepših plaža u županiji, a osim modernog opremanja sagradili smo rampu za invalide, koje postavljamo na još nekoliko gradskih kupališta – istaknuo je gradonačelnik Ivanović za nedavna obilaska gradilišta. Plaže se redovito čiste, a kako su s radom na održavanju plaža započeli sezonski djelatnici, samo u dohranu plaža, klupe i tuševe uložit će se oko milijun i pol kuna. Grad Kaštela jedan je od rijetkih gradova koji imaju dvije plaže za pse, i to u Kaštel Kambelovcu i u Kaštel Štafiliću. Označene su posebnim pločama s natpisom "Plaža za pse" i opremljene koševima za otpatke, na zadovoljstvo gostiju koji na odmor vode i svoje kućne ljubimce. – Svi vlasnici životinja koje se kupaju na novim plažama dužni su temeljem važećih propisa držati i voditi pse na uzici, imati sa sobom pribor potreban za održavanje higijene na plaži, počistiti otpatke za svojom životinjom i isprati površinu – kažu u Gradu.

Bogat program tijekom ljeta u gradu kulture i glazbe Od Gljevstoka i jubilarnog Sajma sela do spektakularnog prikaza opsade i Alke

Zakonskim propisima utvrđeno je da lokalne samouprave mogu donijeti odluke o privremenim zabranama izvođenja pojedinih građevinskih radova na svom području u određenom razdoblju, a tu zakonsku mogućnost već nekoliko godina koriste i Kaštela radi zaštite i razvoja turizma, napominju u Gradskoj upravi. Ne žele remetiti mir i komociju gostiju usred turističke špice.

Zabrana radova

– U odnosu na prošlogodišnju sezonu, odluka nije donijela neke promjene, pa su tako određeni građevinski radovi poput zemljanih radova i radova na konstrukciji građevine zabranjeni na području cijelog grada u razdoblju od 15. lipnja do 14. srpnja te od 16. kolovoza do 15. rujna, ako se izvode na objektu i zemljištu koja se nalaze na udaljenosti manjoj od sto metara od objekta u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost.

U razdoblju od 15. srpnja do 15. kolovoza zabrana vrijedi za cijela Kaštela, bez obzira na udaljenosti od turističkih ili ugostiteljskih objekata. Zabrani ne podliježu radovi koji se odnose na objekte od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku te radovi na uklanjanju građevina na temelju službenih rješenja – napominje gradonačelnik Kaštela Ivanović.

Na Korčuli otvorena Port 9 plaža Na 1600 kvadrtnih metara uređeni su plaža, šetnica, dizalo za osobe s invaliditetom...