Već četvrtu godinu Dubrovačko-neretvanska županija dodjelom nagrada ‘Zlatna naranča – izbor najboljih u ruralnom turizmu’, potiče razvoj te vrste turizma na svom području.
Drugi OPG Marin Knez
– Iz godine u godinu vidi se napredak u ponudi i kvaliteti koju pružaju naša obiteljska gospodarstva. Drago mi je da je ‘Zlatna naranča’ postala tradicija jer ova je nagrada znak da je potencijal ruralnih prostora velik i da naši sugrađani pokazuju ljubav prema svojim običajima, starini i izvornoj domaćoj kuhinji – poručio je župan Nikola Dobroslavić prilikom dojele ovogodišnjih nagrada.
Čestitao je finalistima i nagrađnima na predanom radu kojim podižu kvalitetu cjelokupne destinacije.
Nagradu ‘Zlatna naranča’ za 2019. osvojila je Konoba Maha s otoka Korčule koja već 12 godina spaja ugodnu atmosferu na svom rustikalnom i energetski neovisnom ranču u dalmatinskom stilu s kamenim zidovima, uz kombinaciju tradicionalnih okusa i moderne prezentacije te time zaokružuje viziju ruralnog i održivog turizma. Kvalitetu i ambijent ovog obiteljskog gospodarstva prepoznale su i mnoge poznate osobe kao što su Bill Gates, Bernie Ecclestone, Tom Cruise, Demi Moore te mnogi drugi. Konoba Maha jedan je od suosnivača udruge Korčulanske Pjatance – proljetnog sajma hrane i vina, a svoju viziju imanja budućnosti dokazuju kontinuiranom edukacijom osoblja i vlasnika te stalnim podizanjem kvalitete usluge i povećanjem vlastite proizvodnje.
U ime dobitnika prigodnim riječima obratio se Ivan Marelić koji je istaknuo da su ovakva priznanja od izrazite važnosti.
– Ovako svi mi mali proizvođači i poduzetnici vidimo da matična županija prepoznaje naš trud i rad. Želim zahvaliti svima na tome i naravno na ovom priznanju – rekao je Marelić.
Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA pokrenuli su izbor za najbolje u ruralnom turizmu kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upravo u službi ruralnog turizma i time se odalo priznanje te zaslužena promocija najizvrsnijima.
Na natječaj je ove godine prijavljen rekordan broj poslovnih subjekata s područja cijele županije, njih 26, a nakon prvog kruga ocjenjivačka komisija odabrala je 15 finalista, među kojima su provjerom na terenu izabrani najbolji u osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine svoga kraja.
Nakon Konobe Maha, koja je osvojila najveći broj bodova, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marin Knez s Pobrežja, dok je Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio treće mjesto.
Četveročlana obitelj Knez nastoji pružiti najbolju uslugu posjetiteljima, a nude okuse dubrovačke povijesti jer još od davne 1921. obitelj se bavi preradom i prodajom mesa i mesnih prerađevina. Uz prisutan porast brzog turizma i apartmanizacije teže očuvanju izvorne prirodne ljepote i povijesne baštine seoskog područja Pobrežje. Na seoskom domaćinstvu uzgajaju razne domaće životinje, ekološko voće, povrće, proizvode vino, domaće likere i rakije od voćaka, te svim posjetiteljima nude pravi doživljaj farme.
Nagrada i Agroturizmu Kapor
Iznad Orebića, u mjestu Mokalo smjestio se Agroturizam Kapor, ambijentalni kompleks mediteranske kuće. Uz ukusnu domaću hranu nude degustaciju domaćih vina postup, plavac i rukatac, a imaju i obiteljski muzej. Za najmlađe su uredili igrališta i šetnice, a sve u društvu domaćih životinja.
Od 2018. se uz zlatnu, srebrnu i brončanu povelju dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.
Ove godine su se među finalistima posebno istaknuli Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata, te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline.
Nagradu za ‘Tradicijski proizvod’ dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod, za svoje posebne pekmeze, džemove i marmelade od limuna, mandarina, smokava, plavca malog... Stalno rade na osmišljavanju novih proizvoda.
Pobjednici su osim statuom ‘Zlatne naranče’ i poveljom nagrađeni novčanim iznosima od 2000 do 5000 kuna za unapređenje svog poslovanja.