Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
U Ranjini dodijeljena priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma

‘Zlatna naranča’ Konobi Maha u kojoj su uživali Bill Gates, Tom Cruise, Demi Moore

1/3
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Pobjednicima su, uz statuu ‘Zlatne naranče’ i povelju, uručeni novčani iznosi od 2000 do 5000 kuna za unapređenje poslovanja

Već četvrtu godinu Dubrovačko-neretvanska županija dodjelom nagrada ‘Zlatna naranča – izbor najboljih u ruralnom turizmu’, potiče razvoj te vrste turizma na svom području.

Drugi OPG Marin Knez

– Iz godine u godinu vidi se napredak u ponudi i kvaliteti koju pružaju naša obiteljska gospodarstva. Drago mi je da je ‘Zlatna naranča’ postala tradicija jer ova je nagrada znak da je potencijal ruralnih prostora velik i da naši sugrađani pokazuju ljubav prema svojim običajima, starini i izvornoj domaćoj kuhinji – poručio je župan Nikola Dobroslavić prilikom dojele ovogodišnjih nagrada.

Međimurje na svjetskoj turističkoj karti 'Turizam razvijamo kao zelenu oazu u srcu Europe, čuvamo svoj identitet, autohtonost i povijest'

Čestitao je finalistima i nagrađnima na predanom radu kojim podižu kvalitetu cjelokupne destinacije.

Nagradu ‘Zlatna naranča’ za 2019. osvojila je Konoba Maha s otoka Korčule koja već 12 godina spaja ugodnu atmosferu na svom rustikalnom i energetski neovisnom ranču u dalmatinskom stilu s kamenim zidovima, uz kombinaciju tradicionalnih okusa i moderne prezentacije te time zaokružuje viziju ruralnog i održivog turizma. Kvalitetu i ambijent ovog obiteljskog gospodarstva prepoznale su i mnoge poznate osobe kao što su Bill Gates, Bernie Ecclestone, Tom Cruise, Demi Moore te mnogi drugi. Konoba Maha jedan je od suosnivača udruge Korčulanske Pjatance – proljetnog sajma hrane i vina, a svoju viziju imanja budućnosti dokazuju kontinuiranom edukacijom osoblja i vlasnika te stalnim podizanjem kvalitete usluge i povećanjem vlastite proizvodnje.

U ime dobitnika prigodnim riječima obratio se Ivan Marelić koji je istaknuo da su ovakva priznanja od izrazite važnosti.

– Ovako svi mi mali proizvođači i poduzetnici vidimo da matična županija prepoznaje naš trud i rad. Želim zahvaliti svima na tome i naravno na ovom priznanju – rekao je Marelić.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA pokrenuli su izbor za najbolje u ruralnom turizmu kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upravo u službi ruralnog turizma i time se odalo priznanje te zaslužena promocija najizvrsnijima.

Bogat program tijekom ljeta u gradu kulture i glazbe Od Gljevstoka i jubilarnog Sajma sela do spektakularnog prikaza opsade i Alke

Na natječaj je ove godine prijavljen rekordan broj poslovnih subjekata s područja cijele županije, njih 26, a nakon prvog kruga ocjenjivačka komisija odabrala je 15 finalista, među kojima su provjerom na terenu izabrani najbolji u osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine svoga kraja.

Nakon Konobe Maha, koja je osvojila najveći broj bodova, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marin Knez s Pobrežja, dok je Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio treće mjesto.

Četveročlana obitelj Knez nastoji pružiti najbolju uslugu posjetiteljima, a nude okuse dubrovačke povijesti jer još od davne 1921. obitelj se bavi preradom i prodajom mesa i mesnih prerađevina. Uz prisutan porast brzog turizma i apartmanizacije teže očuvanju izvorne prirodne ljepote i povijesne baštine seoskog područja Pobrežje. Na seoskom domaćinstvu uzgajaju razne domaće životinje, ekološko voće, povrće, proizvode vino, domaće likere i rakije od voćaka, te svim posjetiteljima nude pravi doživljaj farme.

Četveromjesečne edukacije O poduzetništvu u turizmu učit će 15 polaznika

Nagrada i Agroturizmu Kapor

Iznad Orebića, u mjestu Mokalo smjestio se Agroturizam Kapor, ambijentalni kompleks mediteranske kuće. Uz ukusnu domaću hranu nude degustaciju domaćih vina postup, plavac i rukatac, a imaju i obiteljski muzej. Za najmlađe su uredili igrališta i šetnice, a sve u društvu domaćih životinja.

Od 2018. se uz zlatnu, srebrnu i brončanu povelju dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.

Ove godine su se među finalistima posebno istaknuli Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata, te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline.

Istra uvrštena među TOP 10 europskih destinacija u 2019. po izboru Lonely Planeta Priznanje Lonely Planeta je potvrda da su investicije podigle konkurentnost istarske regije

Nagradu za ‘Tradicijski proizvod’ dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod, za svoje posebne pekmeze, džemove i marmelade od limuna, mandarina, smokava, plavca malog... Stalno rade na osmišljavanju novih proizvoda.

Pobjednici su osim statuom ‘Zlatne naranče’ i poveljom nagrađeni novčanim iznosima od 2000 do 5000 kuna za unapređenje svog poslovanja.