Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurje na svjetskoj turističkoj karti

'Turizam razvijamo kao zelenu oazu u srcu Europe, čuvamo svoj identitet, autohtonost i povijest'

Foto: Međimurska županija
Kao regija želimo biti snažnije pozicionirani unutar UNWTO-a, a možemo i biti primjer dobre prakse, rekao je župan Matija Posavec

– U turizmu nije najvažnije ono što imate, već kako koristite proizvode i potencijale. U Međimurju se ti potencijali oplemenjuju na sve moguće načine. Primjer ste dobre prakse, a posebno nam se sviđa vaš identitet koji nikada ne smijete izgubiti – istaknuo je Norvežanin Christopher Imbsen iz UNWTO-a, Svjetske turističke organizacije koja ima 158 punopravnih članica među kojima je od 1993. i Hrvatska.

Obrazovanje U Graditeljskoj školi novo zanimanje – soboslikar – ličilac

Prilika za napredak

Međimurska županija jedina je od hrvatskih županija pridružena članica UNWTO-a. S obzirom na to da je primjer dobre prakse u primjeni tehnoloških inovacija u interpretaciji prirodne i kulturne baštine i članica je mreže za gastronomiju, Međimurska županija je na preporuku Ministarstva turizma i UNWTO-a odabrana za terenski dio radionica, pa je četrdesetak posjetitelja obišlo Žabnik, Mlinarsku kuću i 4D muzej, gdje su ih dočekali predsjednik Turističke zajednice i župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec.

Civilna zaštita Manje intervencija, naglasak na prevenciji

– Kontinent ima golem potencijal u turizmu. Mi smo to shvatili i naš turizam razvijamo kao zelenu oazu u srcu Europe. Čuvamo naš identitet, autohtonost i povijest, dobitnici smo brojnih europskih nagrada, a naša kultura je pod zaštitom UNESCO-a. Turistima nudimo kvalitetan smještaj, čistu prirodu, povijest i enogastronomiju. Iz ovog kraja su Zrinski odlazili braniti Hrvatsku i Europu od Turaka, ovuda je prolazila prva željeznička pruga, ovdje je bilo prvo nalazište nafte u svijetu. Kažu da na ovom mjestu počinju Alpe, ovdje su rođeni sveti Jeronim i Rudolf Steiner koji je utemeljio antropozofiju. Međimurje ima još bezbroj neispričanih priča, vrhunsku enogastronomiju, a naša vina su na svjetskom natjecanju Decanter u Londonu osvojila čak jedanaest medalja – rekao je župan Matija Posavec.

Međunarodno ocjenjivanje vina Pušipel Mađerka šampion kvalitete

Priliku za napredak u turizmu vidi u aktivnom, sportskom, ali i zdravstvenom turizmu.

– Kao regija želimo biti snažnije pozicionirani unutar UNWTO-a, a smatram da u nekim stvarima možemo biti primjer dobre prakse – poručio je Posavec.

Više od 200.000 noćenja

Jedna od prednosti kontinentalnog turizma jest prihvat gostiju tijekom cijele godine, a ne samo sezonski. Županija je prošle godine imala rast gostiju i noćenja od 12 posto, a plan je da ove godine rast bude i veći od toga. Cilj je što prije doći do pola milijuna noćenja. Brojka od 200.000 noćenja prijeđena je prije dvije godine. 

Nadstandard u zdravstvu za donje Međimurje Uz novu ispostavu skratit će se vrijeme dolaska u čakovečku bolnicu za čak 30%, što će spasiti živote