Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nadstandard u zdravstvu za donje Međimurje

Uz novu ispostavu skratit će se vrijeme dolaska u čakovečku bolnicu za čak 30%, što će spasiti živote

Foto: Međimurska županija
Radit će se zasad vikendom, od 19 sati sati u petak do 7 sati u ponedjeljak. U smjeni će raditi jedan tim T2 koji se sastoji od dva medicinska tehničara

Kotoriba, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Sveta Marija bile su dosad do najbliže ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Prelogu udaljene oko 20 km. No hitna pomoć sad im je gotovo pred vratima. U Kotoribi je otvorena ispostava Zavoda za hitnu medicinu, opremljena prema najvišim standardima hitne medicinske pomoći.

Investicije Za jedanaest projekata stiže 2,5 milijuna kuna

Izdvojeno 750.000 kuna

Međimurska županija osigurat će vozilo i prostor za njega u vrijednosti od 750.000 kuna. Prema riječima načelnika Ljubomira Grgeca, iz općinskog proračuna je za uređenje vanjskih i unutarnjih prostora te opremanje izdvojeno 450.000 kuna kako bi se osigurao nadstandard zdravstvene usluge stanovnicima donjeg Međimurja.

Uspjeh Od 336 učenika na županijskim natjecanjima 249 ih je osvojilo jedno od prva tri mjesta

– Kotoripčani su samodoprinosom sagradili prostore u kojima se danas nalazimo, a ovdje su smještene dvije ordinacije obiteljske medicine, laboratorij i prostor za patronažnu sestru za donje Međimurje. Ovdje je bio neiskorišten prostor, a naša dugogodišnja želja bila je da se otvori ispostava Hitne medicinske službe. To je prepoznao tadašnji ravnatelj Zavoda Tomislav Novinščak i poduzeo prve konkretne korake da dođe do ostvarenja ovog projekta – kazao je Grgec.

Ispostava će znatno skratiti vrijeme dolaska u Županijsku bolnicu Čakovec.

– Ovo je, uz ispostave u Prelogu, Čakovcu i Murskom Središću, naša četvrta ispostava. Osnovana je kao nadstandard, prema odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Djelovat će vikendom, od 19 sati u petak do 7 sati u ponedjeljak. U smjeni će raditi jedan tim T2 koji se sastoji od dva medicinska tehničara - rekla je v.d. ravnateljica Zavoda Vladimira Križaj-Grabant.

suradnja Međimurska iskustva mogu pomoći Albaniji

Prijedlog rad cijeli tjedan

Predložit će se da se uvede rad tijekom cijelog tjedna. Međimurska županija uputila je Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu zahtjev za proširenjem Mreže hitne medicine na području županije i traži financiranje pet T2 timova u novoj ispostavi u Kotoribi i puno financiranje T2 timova ispostave u Murskom Središću.

– Zavod nismo htjeli centralizirati već smo ga dislocirali, prvo u Prelogu, a kasnije i u Murskom Središću. Pratili smo statistiku prema kojoj je do sada oko 2300 intervencija učinjeno preko ispostave u Murskom Središću, a time je i mnogo spašenih života. Kotoriba je sličan slučaj s obzirom na činjenicu da se radi o najudaljenijem mjestu od Čakovca i intervencije koje će se ovdje odvijati mogu smanjiti vrijeme dolaska u Županijsku bolnicu za 30% – naglasio je župan Matija Posavec. 

Rekordan broj potpora turističkim projektima Od aquaparka do drvenih kućica