Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međunarodno ocjenjivanje vina

Pušipel Mađerka šampion kvalitete

Foto: Urbanovo
Ove godine ocijenjen je 141 uzorak u tri kategorije

Pušipel Mađerka osvojio je s 91 bodom veliko zlato u kategoriji pušipela – šipona – furminta – moslavca na Međunarodnom ocjenjivanju vina u Štrigovi. Riječ je o vinu berbe 2018. godine koje je proizvelo Vinogradarstvo – podrumarstvo Cmrečnjak iz Svetog Urbana, a proglašeno je i šampionom kvalitete. Zlata su osvojili pušipeli OPG-a Rajka Dvanajščaka, Vinarije Novak, Vina Kojter, Vinske kuće Kossi te Vinogradarstva i podrumarstva Jakopić, ukupno deset medalja. Podijeljeno je i sedam srebra te jedna bronca.

Otvorena školska sportska dvorana vrijedna je 13,6 milijuna kuna općina goričan Nakon nove dvorane uskoro i obnova škole

Međunarodno ocjenjivanje održano je uoči Urbanova, manifestacije koja je u petak započela u Međimurju. Organizator ocjenjivanja su Općina Štrigova i Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae, a suorganizatori Međimurska županija i Savjetodavna služba Čakovec.

Ove godine ocijenjen je 141 uzorak u tri kategorije. Velika zlata u kategoriji ostalih sorti pripala su graševini, izboru berbe prosušenih bobica iz 2015. Branimira Jakopića s 95 bodova (šampion kvalitete), ledeno vino Couve Leona OPG Đurinski iz Kupljenova, izborna berba graševine iz 2015. Vinogradarstva Cmrečnjak i Chardonnay Vinarije Matočec iz Đurđevca (šampion kvalitete). U toj kategoriji podijeljeno je više od 40 zlata.

U kategoriji pjenušavih vina podijeljena su četiri zlata i dva srebra. Šampion kvalitete je Penina Šipon Brut berba 2017. koju su proizvela Vina Krampač iz slovenske Gornje Bistrice. Nagrade su šampionima uručene na 11. Festivalu pušipela.

Program Urbanova nastavlja se sve do 31. svibnja, kad je na rasporedu tradicionalni Vinski bal u Terbotzu, najavljuju organizatori najveće vinske manifestacije. 

Projekt vrijedan 31 milijun kuna Metalska jezgra, jedina u državi, dobiva opremu i znanstvenike u području tehničkih znanosti